Afbeelding
Gerben Heldoorn

Column Gerben Heldoorn SGP

Column

Een voornemen aan het begin van 2023

Allereerst wil ik u en jullie, namens de SGP fractie van Woudenberg, van harte een goed en gezegend 2023 toewensen! Een nieuw jaar ligt voor ons en wat het jaar gaat brengen dat weten we niet. Vorig jaar op 1 januari wisten we niet dat onder andere een oorlog in Oekraïne het jaar 2022 zó zou veranderen. Inmiddels weten we dat wel! Vanaf deze plaats willen we als SGP fractie iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan de nieuwe opvanglocatie aan de Europaweg, waar een deel van de Oekraïners die in Woudenberg wonen, zijn opgevangen. We mochten daar, als raadsleden, eind december een kijkje nemen. Wat is er in korte tijd veel werk verzet! Mooi om te zien hoe de Woudenbergse gemeenschap omziet naar elkaar. 

Omzien naar elkaar is een sterk element van ons dorp! In Woudenberg sta je er niet alleen voor. Elke Woudenberger moet zich veilig, gezien en gewaardeerd voelen. Hierover had ik onlangs een gesprek met een inwoner van Woudenberg die visueel beperkt is. Ik werd geraakt door zijn verhaal. Het valt niet mee als je door de jaren heen ervaart steeds minder te kunnen. Iedere keer moet je voor je gevoel een stapje terug doen. Wat kan het dan helpen als anderen je helpen en met je mee denken. 

In het gesprek bespraken we een aantal voorbeelden die ik graag met u deel. Het viel me namelijk op dat dat omzien naar elkaar vaak heel praktisch is. We moeten dan niet alleen naar het gemeentehuis kijken! Het is vooral ‘met de (soms beperkte) ogen van de ander kijken of met de oren van de ander luisteren’. Dat heeft bijvoorbeeld ook te maken met hoe u uw tuin onderhoudt, of hoe u de auto parkeert. 

Meneer loopt regelmatig met zijn taststok naar het dorp. En dan zijn er toch nogal wat belemmeringen die ervaren worden: stoeptegels die scheef liggen, pallets of rekken met producten op de stoepen bij de winkels en een vrije doorgang belemmeren. Of uw auto die geparkeerd staat, waarbij de trekhaak over de stoep steekt. Een hele brede heg die er voor zorgt dat de stoep steeds smaller wordt, zodat mensen moeilijk naast elkaar kunnen lopen. Ouderen of mensen met een beperking lopen vaak met iemand anders over de stoep…

Voor mij waren dit eyeopeners! Als ik bijvoorbeeld de auto parkeer, denk ik hier vaak niet aan. Als ik nu, na het gesprek, een rondje door Woudenberg loop, valt het me pas op dat er nog veel verbeterd kan worden, zodat mensen met een visuele beperking zich veiliger en meer gewaardeerd voelen. 

Wellicht is dit een mooi voornemen voor 2023! Als we écht een Woudenberg willen waar iedereen zich veilig, gezien en gewaardeerd voelt, dan vraagt dat iets van ons allemaal. Dat vraagt om me te verplaatsen in de ander en na te denken hoe ik het voor de ander een beetje fijner kan maken om in Woudenberg te wonen en mee te doen. Dat is écht inclusief zijn. 

Gerben Heldoorn, fractievoorzitter SGP