Afbeelding
GemeenteBelangen Woudenberg

Column Peter van Schaik

Column

Gebrekkige communicatie energietoeslag 

De overheid heeft dit jaar geld beschikbaar gesteld aan de gemeenten ter compensatie van de hoge energiekosten voor de burgers. 

Alle hens aan dek dus voor de gemeente om te zorgen dat dit geld bij de mensen terecht komt die het ook echt nodig hebben! Maar was alle hens aan dek bij de gemeente? 

Daar leek het niet op. Het viel ons al op dat op Facebook van de gemeente Scherpenzeel, berichten over de energietoeslag wekelijks worden geplaatst. Onze gemeente scoort landelijk gezien vrij laag met de ontvangen aanvragen voor deze tegemoetkoming. Om die reden hebben wij een onderzoekje uitgevoerd naar de communicatie vanuit de gemeente en de Kleine Schans op het gebied van de energietoeslag. 

Dat was even zoeken. Het laatste bericht op Facebook van de Kleine Schans dateerde van 24 juni. Bij de gemeente was het laatste bericht van 11 april. Dat was zelfs nog in de periode dat de energietoeslag nog €800 bedroeg. In juli heeft minister Schouten de toeslag verhoogd naar €1300. Er is toen geen communicatie geweest via de sociale media over deze aanpassing. Wel zijn er 2 berichten geweest in de LetOp. 

Als GBW hebben wij vorige week vragen gesteld aan het college over het gemis aan communicatie over de energietoeslag. Nog dezelfde dag heeft het college gereageerd op ons onderzoek en heeft direct een bericht geplaatst op de sociale media van de Kleine Schans en een bericht gedeeld vanuit de gemeente. 

De gemeente heeft n.a.v. onze vragen ook aangegeven dat er nu een communicatiekalender in de maak is over de energietoeslag. Deze kalender wordt nog deze week gedeeld met de gemeenteraad. Chapeau! Waar wij nog moeite mee hebben is het verschil in toepassing van de regeling tussen de gemeenten. De overheid heeft budget toegekend met als uitgangspunt 120% van de bijstandsnorm. 

De gemeenten zijn echter vrij om dit percentage te verhogen. De problemen zijn voor iedereen hetzelfde, maar waarom hanteren wij een grens van 120% van de bijstandsnorm en onze buurgemeente Scherpenzeel 150%? Een grote stad als Rotterdam hanteert 140%.  

Wij roepen het college op om nog eens na te denken over een verhoging van het percentage. 

Peter van Schaik,
Fractievoorzitter
GemeenteBelangen Woudenberg