Afbeelding
Gerben Heldoorn

Column: Gerben Heldoorn, Fractievoorzitter SGP

Column

Op bezoek bij de Moriahoeve

Vrijdag 18 november hebben we als fractie een werkbezoek gebracht. We gaan dit vaker doen, om zo volop te horen en te weten wat de Woudenbergers bezig houdt. De mooie samenleving van Woudenberg is bijzonder, zo merkten we weer. Er zijn allerlei organisatie en netwerken voor onze inwoners. Dat draagt er aan bij dat elke Woudenberger zich veilig, gezien en gewaardeerd kan voelen!

Zo liepen we deze vrijdag het mooie verzorgde terrein van de Moriahoeve op. Al tien jaar lang, wordt hier in een prachtige omgeving, zorg gegeven aan ongeveer 38 ouderen. Verschillende Woudenbergers brengen op de Moriahoeve de laatste levensfase door. In een huiselijke sfeer wordt de zorg geboden die past bij de ouderen die hier wonen. Hún wensen staan centraal. En niet alleen op papier, maar écht, in de praktijk. Het was voelbaar in de huiskamer die we tijdens de rondleiding bezochten. Daarnaast biedt de Moriahoeve dagbesteding aan dementerende ouderen aan.

We vonden het mooi om te horen van Bouwine Emaus, de directeur-bestuurder van Moriahoeve, dat er goede samenwerking is met onder andere de Kleine Schans en andere Woudenbergse initiatieven. Zo zet de Moriahoeve zich actief in voor het project DemenTalent. Een prachtig initiatief waarbij mensen met dementie als vrijwilliger actief blijven deelnemen aan zinvolle vrijwilligersactiviteiten in de samenleving, passend bij hun talenten, interesses en mogelijkheden. De expertise van Moriahoeve kan worden ingeroepen, zodat mensen actief kunnen blijven in de samenleving. 

Wat mij persoonlijk raakte, was een kort gesprek met een vrijwilliger die bezoekers van de dagactiviteiten kwam ophalen. Zijn vrouw heeft de laatste periode van haar 

leven de Moriahoeve bezocht, vertelde hij. Inmiddels is zij overleden, maar meneer was zo geraakt door de sfeer, liefde en aandacht voor de mensen op de Moriahoeve, dat hij zich als vrijwilliger heeft aangemeld. Hij maakte een grap met een ernstige ondertoon: ‘Ik hoop dat het nog lang duurt, maar als het nodig is, wil ik hier mijn laatste jaren doorbrengen.’ Hij lachte en keek tegelijk ernstig. Vol toewijding liep hij met enkele bezoekers naar de bus om de mensen weer naar huis te brengen, waar hun partner of kinderen de zorg weer op zich nemen.

Voor onze fractie was dit bezoek een onderstreping hoe belangrijk goede zorg voor de ouder wordende Woudenberger is. Tegelijk weten we dat steeds meer ouderen langer thuis wonen. Hoe belangrijk is dan dat we omzien naar elkaar, in onze familie, in onze kerk, bij onze vereniging en in onze buurt. Organisaties als de Moriahoeve en De Kleine Schans staan ervoor open om uw vragen te beantwoorden als u betrokken bent bij mensen die zorg nodig hebben. 

Vol gedachten liepen we van het terrein af. De naam Moria komt van het Hebreeuwse werkwoord voor zien, zorgen voor. Dat gebeurt op deze plek, op veel andere plekken in Woudenberg en hopelijk ook in uw straat en buurt. Zorg voor elkaar, kijk elkaar eens in de ogen. Daar wordt Woudenberg nóg mooier van!