Afbeelding
Martine Buitenhuis Fotografie

Column Moniek van de Graaf

Column

Zorgen over geldzorgen

Onze gemeente heeft vorig jaar onder financieel toezicht van de provincie gestaan. Gelukkig zijn we daar vanaf, al is het nog steeds geen vetpot. Maar om beleid te maken is geld nodig. En extra beleid is nodig, door de duurdere boodschappen en torenhoge energieprijzen. 

Ik maak me zorgen over Woudenbergers die geldzorgen hebben. Ik hoop zo dat deze winter niet te koud wordt!

Met weinig geld op de gemeentelijke bankrekening moet je als wethouder creatief zijn. Op zoek naar extra geld van de provincie en Den Haag om Woudenbergers te helpen hun energierekening omlaag te krijgen. 

Vaak zie je dat subsidies voor het energiezuiniger maken van woningen gericht zijn op huiseigenaren die spaargeld hebben om een deel van de maatregelen te betalen. 

Er zijn in ons dorp ook huiseigenaren die net boven het sociaal minimum verdienen en vrijwel geen spaargeld hebben voor grotere isolerende maatregelen, zoals spouwmuur- en vloerisolatie. Vaak komen hun matig geïsoleerde huizen uit de jaren ‘60 of ’70 en hebben een grote energievraag. 

We zijn bezig om voor deze groep verschillende subsidies te regelen, waardoor ook Woudenbergers met een klein inkomen hun huis kunnen laten isoleren.

Zodra deze regeling klaar is, komt de volgende uitdaging: zorgen dat de doelgroep wéét dat deze regeling er voor hen is. Berichten in kranten en op social media komen helaas niet altijd voldoende aan of over bij de groepen voor wie ze zijn bedoeld. Dit blijkt ook uit het aantal aanvragen voor de energietoeslag. 

De energietoeslag van 1300 euro is voor alle huishoudens in Nederland met een inkomen niet hoger dan 120% van het sociaal minimum. Inwoners met een uitkering krijgen deze automatisch, anderen die hiervoor (mogelijk) in aanmerking komen, moeten het zelf aanvragen bij de gemeente. Je weet als gemeente ongeveer hoe groot je doelgroep is, maar niet wie het precies zijn.

In Woudenberg is in september ongeveer 65% van de doelgroep bereikt. Landelijk is het cijfer aanzienlijk hoger: rond de 85%. Wij zijn op het gemeentehuis hard bezig om in kaart te brengen hoe we regelingen waar Woudenbergers recht op hebben, bekender kunnen maken. 

Mag ik u vragen om hulp? Kent u iemand die wellicht in aanmerking komt voor de energietoeslag? Wilt u diegene adviseren om zich vrijblijvend te melden bij de balie van De Kleine Schans om samen met een medewerker te bekijken of het zin heeft om de aanvraag in te vullen? 

Dank u!

Moniek van de Graaf, wethouder