Afbeelding
Henk van de Wetering

Column: Henk van de Wetering, Fractievoorzitter PvdA-GroenLinks

Column

Noaberschap is nu hartstikke nodig

Na een (te) lange vergadering van de raadscommissie vertrokken mijn vrouw en ik voor een paar dagen naar Twente, waar Marijke haar roots heeft. Weer op bezoek bij haar 95-jarige tante, een fietsroute door de prachtige streek via Ootmarsum en naar Hanna van Hendrik. Een geweldige muziektheaterproductie over het boerenleven in Tubbergen in de jaren zeventig. Opgevoerd in hangars op Vliegveld Twente door acteurs en vrijwilligers. De parallellen met het boerenleven van nu liggen voor de hand, omgaan met veranderingen en de strijd tegen de overheid.

Daarbij gaat het ook om omzien naar elkaar, in Twente wordt dat noaberschap genoemd: buren staan elkaar bij met raad en daad als dat nodig is.

Hoe zit dat eigenlijk bij ons? In de raadscommissie heb ik gevraagd hoe het college denkt over mogelijke Woudenbergse maatwerk oplossingen om Woudenbergers die in de financiële problemen komen bij te kunnen staan. De boodschappen worden duurder en de energierekening stijgt in rap tempo. Wij maken ons zorgen over de aankomende winter als de stookkosten uit de pan gaan rijzen. Veel mensen krijgen berichten van hun energieleveranciers waarbij de maandbedragen soms wel 4 of 5 keer zo hoog worden. Gas wordt onbetaalbaar, hoe voorkomen we dat mensen letterlijk in de kou komen te zitten?

Landelijk hebben de PvdA en GroenLinks een concreet plan ingediend: een prijsplafond op energie. Daarbij wordt de energieprijs gemaximeerd op het niveau van januari 2022. Dat kan een gemiddeld gezin honderden euro’s per maand schelen. In Duitsland en België worden dit soort maatregelen genomen. Het kabinet blijft zeggen dat er niets mogelijk is, maar landelijk strijden we ervoor om dat wel voor elkaar te krijgen.


Wethouder Moniek van de Graaf gaf in de raadscommissie als antwoord dat er nog veel mensen in aanmerking komen voor de energiecompensatie van € 1300. Door een gerichte informatiecampagne zal dit nog meer onder de aandacht worden gebracht. Ook zet de gemeente samen met de Kleine Schans in op de doorbraakmethode. Daarmee kan veel beter maatwerk worden geleverd aan bewoners die in de problemen komen. En samen met Omnia Wonen en Stichting Duurzaam Woudenberg moet er vol ingezet worden op verduurzaming van de woningen: isoleren, zonnepanelen leggen, etc. Hoe kunnen we daarbij inzetten op Woudenbergs ‘noaberschap’? We zullen elkaar keihard nodig hebben de komende tijd. Mijn oproep is om vooral ook en nog meer naar elkaar om te kijken. Stel de vraag aan buren hoe het gaat en of ze het redden met de dure boodschappen en energierekening. Wijs ze door naar de Kleine Schans of de Voedselbank als het nodig is. Let vooral ook op die buurtgenoten die afkomstig zijn uit landen als Syrië, Irak of Eritrea. Vaak proberen zij zelf hun zaken op te lossen, maar weten ze de weg nog niet als er problemen zijn; en onze taal en gewoonten zijn nog niet zo makkelijk te doorgronden. Het mag in Woudenberg toch niet zo zijn dat kinderen met honger naar school gaan? Kijk niet weg, maar kijk mee!

Henk van de Wetering, Fractievoorzitter PvdA-GroenLinks