Afbeelding
Bert Bosman

Column: Bert Bosman

Column

Burgerschap

Burgerschap is een activiteit. We zijn als inwoners van Woudenberg allemaal burgers en het is ons gegeven om ons te verhouden tot onze buren, tot onze professie, tot onze vereniging en/of kerkelijk gemeente en ook tot onze samenleving in het algemeen door vrijwilligerswerk of mantelzorg. Samen zorgen we voor de kwaliteit van ons samenleven.

De SGP, PvdA/GroenLinks en het CDA hebben na de verkiezingen besloten een coalitie aan te gaan en een coalitieakkoord te schrijven. Binnenkort zullen deze beleidsvoornemens bekend worden en zullen nieuwe wethouders worden geïnstalleerd. We zijn als ChristenUnie benieuwd wat de inhoud zal zijn van dit akkoord. Als gemeenteraad maar ook als burgers hebben we belang bij een goed en duidelijk akkoord en zullen we de uitvoering met vertrouwen volgen. Vertrouwen is wat ons betreft een basisvoorwaarde voor een stabiel bestuur en een evenwichtige samenleving. Aan dat vertrouwen zal door iedereen gewerkt moeten worden. Wanneer we kritiek op zaken hebben kunnen we die inbrengen en kan er in alle openheid discussie over worden gevoerd. Indien nodig kan er zelfs een juridische toets worden gevraagd. De basis voor goede politiek en goed burgerschap is dat we dienstbaar zijn aan elkaar en elkaar recht doen.

De ChristenUnie heeft de coalitiepartijen gevraagd om de volgende uitgangspunten van beleid mee te nemen in het door hen op te stellen akkoord:

1. Voeg (sociale) huur en koopwoningen toe waar dit maar kan. Laat wat dit betreft geen ruimte onbenut en stimuleer vastgoedeigenaren die ruimte leeg hebben staan om deze ruimte te benutten.
2. Heb zorg voor betaalbaarheid. Op allerlei terreinen staat de betaalbaarheid onder druk. Voor de minima maar ook voor ondernemers. Houdt in de beleidsvorming

rekening met de schouders in onze samenleving die niet alle lasten meer kunnen dragen.
3. Draag naar vermogen bij aan de zorg voor de aarde en ga door in de bijdrage die we kunnen leveren in de Regionale Energie Strategie.
4. Zet door met de initiatieven die zijn gemaakt om te komen tot een mooi dorpshart. Geef winkeliers en vastgoedeigenaren ruimte om zelf goede ideeën uit te voeren.
5. Heb zorg voor de samenlevingsverbanden in ons dorp. We denken dan aan gezinnen, verenigingen en andere sociale verbanden. Ga in dit verband zorgvuldig om met de gebruikers van het Cultuurhuis.

De ChristenUnie zal de aankomende vier jaar positief kritisch bijdragen wanneer het coalitieakkoord in voornoemde uitgangspunten voorziet om de kwaliteit van Woudenberg op peil te houden. Ik roep elke Woudenberger om blijk te geven van goed burgerschap. Doe mee.

Bert Bosman,
Fractievoorzitter ChristenUnie