Bart Radstaake
Bart Radstaake David Rozemeyer Fotografie www.rozemeyer.nl

Column Bart Radstaake

Column

Lieve Moniek,

Een column over de Woudenbergse politiek

Nieuwe wijn in oude zakken

Afgelopen donderdag vond de eerste raadsvergadering, na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart, plaats. Op de agenda een aantal hamerstukken maar ook een aantal onderwerpen die de toekomst Woudenberg ingrijpend kunnen veranderen. Maar voordat de vergadering was begonnen was de belangrijkste beslissing al genomen. In het presidium, het besloten overleg tussen de fractievoorzitters voorafgaand aan de vergadering, vroeg GBW fractievoorzitter Peter van Schaik om de behandeling van het bestemmingsplan van Zuiderbroek – Gritftdijk van de agenda te halen. In zijn betoog tijdens de behandeling van het plan werd het waarom van zijn verzoek duidelijk. Verantwoordelijk wethouder Pieter de Kruif is naast zijn functie in het college ook raadslid namens de GBW. In een duaal stelsel had Pieter de Kruif dus zowel de pet van Wethouder als die van raadslid op. Reden voldoende voor Peter van Schaik om het raadsvoorstel uit te stellen tot dat het nieuwe college gevormd is en er zo zuiver over het voorstel kan worden beslist. Het presidium bleek echter anders te beslissen en vond dat het plan “gewoon” in behandeling kon worden genomen. Het hoe en waarom werd deze avond niet duidelijk.

Om te duiden hoe opmerkelijk dit besluit is moeten we terug gaan in de tijd. In een van de vergaderingen stond de bestemmingsplanwijziging voor de Meent 9 op het programma. Dit bestemmingsplan had alle procedures doorlopen en ook de provincie had goedkeuring aan het plan gegeven. Echter het plan was ingediend door een van de, op dat moment, zittende raadsleden. Reden voldoende voor de oppositie om het plan, zo vlak voor de verkiezingen, van de agenda te laten halen en de beslissing over te laten aan 


het nieuw te vormen college en de nieuwe raad. Gezien de belangen van een van de raadsleden was dit een logisch en bestuurlijk gezien een integer besluit. Hoe moeten we nu het besluit om het bestemmingsplan Zuiderbroek - Griftdijk wel in behandeling te nemen duiden. De partijen die op dit moment het nieuwe college aan het vormen zijn hebben het hoog op over de nieuwe bestuurscultuur. Je zou dus verwachten dat naast de reden om het voorstel niet in behandeling te nemen ook de reden waarom niet op het voorstel van GBW is ingegaan werd geduid. Echter tijdens de raadsvergadering niets van dit alles. Het plan werd net als andere plannen behandeld. Wethouder Pieter de Kruif verdedigde het plan zoals wij van een wethouder mogen verwachten en gaf alle partijen de antwoorden waarom zij vroegen. Daarna mocht / moest hij als raadslid meestemmen over de plannen. Een wat mij betreft onmogelijk vraag die hem werd voorgelegd. Als dit het voorbeeld is van de nieuwe bestuurscultuur houd ik mijn hart vast. Waar in het recente verleden de beoordeling van een bestemmingsplan werd doorgeschoven, werd donderdag, ondanks tegenstrijdige belangen, gekozen voor het in stemming brengen van het plan. Laten we hopen dat dit een eenmalige vergissing is anders blijft het zoals het was of wel: nieuwe wijn in oude zakken.

Bart Radstaake