Arno
Arno Arno

Column Arno van Dijk

Column

Eind december moet voor iedereen leuk zijn

Hoewel het nog ver weg lijkt de zijn, is het burgemeester Magda Jansen die in deze krant vorige week al sprak over de komende jaarwisseling. De overlast die de afgelopen jaren in ons dorp plaatsvond moet een halt toegeroepen kunnen worden. De burgemeester roept iedere inwoner van Woudenberg op om met ideeën te komen.

Laten we samen deze handschoen oppakken en ervoor zorgen dat iedereen weer kan uitkijken naar de laatste dagen van het jaar.

Instellen oudjaar commissie

Laten we als inwoners een commissie instellen die in samenspraak met de gemeente hier invulling aan gaat geven.

Ga in gesprek met de jeugd

Dat is wellicht de volgende stap. Door de jeugd te betrekken ontstaat een beeld hoe zij oudjaar willen vieren. En kan de sociale controle ook zijn werk doen.

Overlast vuurwerk 

Om onze medemens en huisdieren te helpen zouden er speciale boa’s aangesteld kunnen worden. Inwoners van Woudenberg die hiertoe opgeleid worden om op de overlast in de dagen voor oudjaar te gaan toezien en op naleving van de regels in ons dorp. Waarbij zij de bevoegdheid krijgen om boetes uit te delen en vuurwerk in beslag te nemen. Door in elke wijk van ons dorp 2 boa’s te plaatsen zal de overlast drastisch kunnen afnemen.

Oudjaar zelf

Hierbij zou de kermis een voorbeeld kunnen zijn. Dan wordt het afsteken van vuurwerk door een professioneel bedrijf gedaan. De inwoners van Woudenberg kunnen op deze plek samenkomen en elkaar gelukkig nieuwjaar wensen. Als we de jeugd het zelf afsteken van vuurwerk niet willen ontnemen, zou de 

keuze ook kunnen zijn hiervoor een speciale plek aan te wijzen en hier een tijdsbestek aan te hangen. De speciale boa’s kunnen erop toezien dat het in de rest van het dorp nagelaten wordt.

Feest

Voorheen heeft er een tent gestaan bij het gemeentehuis. Wellicht is het verstandig deze tent te verplaatsen naar de plek waar ook het vuurwerk wordt afgestoken.

Bezoek van buitenaf

Er zal duidelijk gemaakt moeten gaan worden, dat Woudenberg niet the place to be is om rottigheid te gaan uithalen. Hierbij zou het een idee kunnen zijn om alle toegangswegen af te sluiten tussen 23.00 en 02.00 uur.

We zullen de ban van de afgelopen jaren moeten doorbreken, daar zal iedereen het over eens zijn. En dat is niet de verantwoordelijkheid van de burgemeester alleen. Sommige maatregelen zijn wellicht wat drastisch te noemen, maar wat mij betreft is het genoeg geweest nu.

Woudenberg is van ons allemaal. We houden met iedereen rekening en we respecteren elkaar. Alleen zo is ons dorp een prettige leefomgeving voor kinderen, ouderen en dieren.

Arno van Dijk