Afbeelding
GemeenteBelangen Woudenberg

Column Peter van Schaik

Column

De volgende verkiezingscampagne 
is weer begonnen…

De gemeenteraadsverkiezingen liggen weer achter ons. De storm is weer geluwd. Welke storm vraagt u zich af?

U wordt niet meer aangesproken op zaterdag in het centrum door flyerende politieke partijen. U hoeft niet meer weg of boos te kijken of leuke gesprekken aan te knopen. Uw Facebook, Instagram en Twitter-account worden niet meer overladen door allerlei politieke uitspraken van de politieke partijen uit Woudenberg. De extra verkiezingspagina’s in de Woudenberger en de LetOp zijn verdwenen. De verkiezingsfolders in de brievenbus zijn er niet meer. 

Tja, daar hebben we als GemeenteBelangen Woudenberg natuurlijk ook aan meegedaan. Voor het gevoel moeten we wel. De anderen doen het ook, zeggen we dan. We doen mee. 

Wanneer we terugkijken naar de verkiezingsuitslag zijn de verschillen in de zetelverdeling eigenlijk minimaal t.o.v. 4 jaar geleden. Natuurlijk, wij zijn niet meer de grootste partij. Een forse tegenvaller, eerlijk is eerlijk. Wij hebben één zetel verloren, en de SGP heeft één zetel gewonnen. De gevolgen voor de collegeonderhandelingen zijn wel groot, maar voor de andere politieke partijen is het aantal zetels ongewijzigd gebleven. 

Wat zou het effect zijn geweest wanneer er geen campagne was gevoerd door de partijen? Zou de uitkomst dan geheel anders zijn geweest? Wie het weet, mag het zeggen. Toch zou ik de gok niet aandurven om geen campagne te voeren voor de verkiezingen. 

Een lijsttrekkersdebat of een jongerendebat heeft ook weinig effect op het kiezersgedrag. Ik ben daar aanwezig geweest en je ziet nauwelijks mensen die je al niet kent uit het politieke wereldje. Weinig tot geen 

nieuwe gezichten. De stemvoorkeur is al vooraf bepaald en wijzigt niet of nauwelijks door een debat. Toch doen we er natuurlijk allemaal aan mee. 

Ik vraag me ook oprecht af of je nog wel geloofwaardig bent als de kiezers pas drie weken voor de verkiezingen wat van je horen.

Natuurlijk is er in de lokale pers altijd genoeg te lezen over de uitkomsten van de commissie- en raadsvergaderingen. Maar in hoeverre worden deze artikelen gelezen en boeit het de mensen wel? Goede positieve voorbeelden zijn natuurlijk de discussies over het Henschotermeer en de Bezuinigingsdialoog. Dat hebben we wel gemerkt in ons rondje dorp. Dat leeft en heeft de belangstelling van veel mensen. 

Wij gaan onze aanpak m.b.t. de communicatie en zichtbaarheid van GBW aanpassen. We gaan permanent campagne voeren en richting de verkiezingen de activiteiten opvoeren. Hoe we dat gaan doen, gaat u nog ervaren. Wordt vervolgd!

Peter van Schaik
Fractievoorzitter
GemeenteBelangen Woudenberg