Afbeelding
Gerben Heldoorn

Column: Gerben Heldoorn

Column

Politiek is vooral luisteren

Het was een bijzonder moment, woensdag 30 maart. Samen met andere Woudenbergers werd ik geïnstalleerd als raadslid. ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ sprak ik uit. En dat geloof ik! Toen ik die avond thuis kwam vroeg Karyna, een jonge Oekraïense vrouw die tijdelijk bij ons woont, wat ik zei toen ik de eed aflegde. 

Ik legde uit dat met de eed de wens wordt uitgesproken dat God mij helpt bij het zorgvuldig uitoefenen van het raadswerk en dat ik daar ook op mag vertrouwen. Het gewicht van de uitgesproken woorden kwam tijdens deze ‘uitleg’ nog extra binnen….

De kiezers hebben hun stem laten horen. De partij waar ik inmiddels fractievoorzitter van ben, werd de grootste. En dan ben je aan zet in de formatie. SGP Woudenberg wil zich inzetten voor alle Woudenbergers. Zo zijn we ook de gesprekken met de onafhankelijke informateur ingegaan. We hebben aangegeven dat we recht willen doen aan de verkiezingsuitslag, geen enkele partij op voorhand uitsluiten en een breed politiek draagvlak willen. 

Daarom hebben wij geen voorkeur uitgesproken voor een 100% confessionele coalitie. Woudenberg is breed en dat moet ook de coalitie weerspiegelen. Tegelijk is de chemie tussen de partijen die de coalitie vormen van belang. Daarom hebben wij vertrouwen in het voorstel dat gedaan is door de informateur.

Tijdens de reacties op het voorstel van de informateur leerde ik een les. Luisteren is in de politiek misschien nog wel belangrijker dan spreken. Alle fracties mochten kort reageren op de bijdrage van de informateur. Er was geen ruimte voor debat. 

Hoe moeilijk dat is, ervoer ik ter plekke! Als er dingen anders worden voorgespiegeld dan ze zijn, wil ik reageren…. Vooruitlopend op de 

gesprekken met de informateur heeft de SGP namelijk geen deals gesloten. Ook hebben we geen enkele partij uitgesloten. Natuurlijk hadden we wel een verlanglijstje van punten die voor ons belangrijk zijn!

Ik vroeg me af: waarom wil ik zo graag reageren op mijn collega’s die zaken anders voorstelden dan ze zijn? Om openbaar mijn gelijk te halen? Om zaken recht te zetten die anders werden voorgesteld dan ze zijn? Wat zou men wel niet van SGP Woudenberg denken?

Ik nam me voor om tijdens het raadswerk vooral te luisteren, naar collega-raadsleden, naar inwoners, naar ondernemers, naar agrariërs, naar mensen met beperkingen enzovoort. Dóór te vragen en niet te snel aannames te doen. Het gaat niet om mij, maar om de vrede en het welzijn van onze inwoners! Houdt u me de komende tijd scherp?

Gerben Heldoorn
Fractievoorzitter SGP Woudenberg

Afbeelding