Jhony Stalman
Jhony Stalman Jhony Stalman

Column: Jhony Stalman

Column

Leuke reacties ontvangen naar aanleiding van de verkiezingen! Nee, net geen twee zetels behaald, zoooo dichtbij…. 

Maar, als je dan de “day after” de reacties meekrijgt, dan word ik wel weer blij. Een reactie die mij vooral goed deed was van iemand die vertelde dat ze een familielid wilde overtuigen om ook op de VVD te stemmen. De reactie was lacherig: “hoezo VVD stemmen? Ik stem al zo lang anders!” 

Ze daagde hem vervolgens uit om dan eens de standpunten van de VVD te gaan lezen. “Eigenlijk wel een goed verhaal”, was de reactie en dus ging die stem naar de VVD Woudenberg. Het feit dat men zich inhoudelijk verdiept en op basis daarvan een keuze maakt is voor mijzelf dan ook de essentie van ons democratisch systeem. Kiezen op inhoud, en niet persé op een persoon die je wel aardig vindt.

Om nu bespiegelingen op papier te gaan zetten welke coalitie gaat ontstaan in de onderhandelingen die volgen op het verkiezingsresultaat, heb ik even naar de achtergrond gedrukt. Heb al veel scenario’s de revue horen passeren, en uiteindelijk is het aan de informateur om met een advies te komen. Wie komt in de lead in dit proces, op basis van de gesprekken die de informateur vanaf maandag 21 maart met de fractievoorzitters voert?

Vooruitdenkend is wel mijn visie dat, welke coalitie je er ook neerzet, er pittige tijden aankomen voor onze gemeente. Met de mogelijke herijking van het gemeentefonds die nu voorligt, kan het zijn dat we richting de 1,5 miljoen minder uit dit fonds gaan krijgen. 

De ambtelijke organisatie staat onder druk, we hebben als gemeente te weinig mensen voor het werk dat er ligt, er is een hoog ziekteverzuim. Als we dit op orde willen krijgen, praten we niet over een paar duizend euro, maar wel iets meer. Jeugdzorg: er lijkt geen geld bij te komen vanuit de landelijke overheid, en het huidige budget wordt de komende jaren zelfs gereduceerd. Maar we moeten wel de zorg voor jongeren blijven betalen, geen keuze.

Dit was de afgelopen jaren niet anders, maar het zal er waarschijnlijk niet beter op worden. Dus welke coalitie er ook mag gaan zitten, de kans is aanwezig dat de oppositie-retoriek die van de coalitie zal worden, en vice versa.

En dan sta je daar als Woudenberger, met je kiespas over 4 jaar: wat dan? Heb ik nu weer 4 jaar dezelfde boodschap gehoord, zonder dat er iets verandert? Maar wat dan? Weer iets anders kiezen dan? Goeie vraag: laten we beginnen met de wens tot samenwerken, die veel partijen wederom hebben uitgesproken, voorop te houden en het met elkaar te gaan doen de komende jaren. Wij wensen de initiatiefnemers van de onderhandelingen dan ook veel wijsheid in deze.

Jhony Stalman
Fractievoorzitter VVD