Afbeelding
Michel Hardeman

Column: Michel Hardeman

Column

Wederzijds begrip oogsten
Ondernemend Woudenberg heeft het zwaar. Of je nu kapper bent, sportondernemer, horecaondernemer of eigenaar van een kledingzaak: iedereen snakt naar meer openheid en mogelijkheden om weer gasten te verwelkomen, hun haren te fatsoeneren en een nieuwe kledinglook aan te meten. De recente versoepelingen zullen wat lucht geven, maar het blijft natuurlijk behelpen – zeker als je in de horeca werkt. In deze column wil ik mijn aandacht richten op een specifieke groep ondernemers aan de rand van ons dorp: de agrariërs. Want verdienen zijn eigenlijk niet net zo goed onze steun en ons begrip als alle andere ondernemers?

Agrariërs staan aan de basis van ons bordje eten: ze verbouwen ons voedsel, zorgen voor het vee en beheren de natuur rondom ons dorp. Schaalvergroting, steeds veranderende regels en de opvattingen over wat wel en niet hoort in de agrarische sector, maken dat onze agrariërs permanent moeten investeren: in milieutechnieken, machines, dierenwelzijn, waterbeheer, en ga zo maar door. Tegelijkertijd neemt de waardering voor de agrarische sector in de publieke opinie af. Best opmerkelijk: je doet het nooit goed, hoe hard je je best ook doet. Het is nooit groen genoeg, schoon genoeg, diervriendelijk genoeg. En tegelijkertijd willen we allemaal dat ons eten betaalbaar blijft.

Meer waardering mag best, vind ik. En om wat van die waardering te laten zien, deelden leden van CDA Woudenberg op Oudejaarsdag bij een groot aantal agrariërs rondom Woudenberg oliebollen uit. Om hen een hart onder de riem te steken, om hen gelukkig Nieuwjaar te wensen en om hen te verrassen – zo bleek. Want iedereen reageerde blij verrast op deze traktatie, hoe klein die ook was. En we hebben prachtige verhalen, tips en kritische noten opgehaald. De mooiste troffen we in de buurt van de Moorsterweg: Op de drempel van de stal vertelde de boer dat hij zich zorgen maakte vanwege Corona. Niet om zijn eigen hachje, want in de buitengebieden is afstand houden immers een fluitje van een cent. “Nee, ik maak me vooral zorgen om de Woudenbergers in het dorp. Ze kunnen nergens naar toe, de horeca en niet-essentiële winkels zijn dicht en contacten moeten ze tot een minimum beperken. Als ik bedenk hoe het zou zijn om nu in een verzorgingsflat te wonen, of jongere te zijn, schieten de tranen in mijn ogen”, vertelde hij emotioneel. In plaats van naar zichzelf en zijn eigen boerentoekomst te kijken, keek deze ondernemer juist begripvol naar anderen – in het dorp en in een totaal andere levensfase. Laten we in 2022 elkaar meer gaan waarderen zodat we wederzijds meer begrip kunnen oogsten. De agrariër hoort daar wat ons betreft ook helemaal bij.

Michel Hardeman, 
Fractievoorzitter CDA