Afbeelding
Pieter de Kruif

Column Elli van Oosterom

Column

Afgelopen week stond er een artikel in de Letop met als kop: Vraaggezinnen koppelen aan steungezinnen, hoe werkt dat?

Een artikel naar m’n hart: gezinnen voor gezinnen…. gezinnen die andere gezinnen een steuntje in de rug geven omdat ze het moeilijk hebben door ziekte of omdat opvoeden soms gewoon ingewikkeld is.

Kinderen uit het ene gezin kunnen regelmatig even op adem komen bij een steungezin in de buurt. 

Een organisatie naar m’n hart, want laten we eerlijk zijn: als opvoeders zijn we toch allemaal goedbedoelde vrijwilligers, die met de beste wil van de wereld proberen hun kind te laten opgroeien naar een evenwichtige volwassene? 

En als ik dan alleen al naar mezelf kijk: dat lukt de ene keer beter dan de andere keer! Als gezin kom je soms in situaties die je niet kunt overzien, maar die grote impact hebben op het leven van de kinderen. 

Alles lijkt tegen te zitten, er hoeft nog maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Opvoeden kan dan heel pittig zijn en wat is het dan belangrijk dat we elkaar wat meer helpen bij het opvoeden van de kinderen. Dat voorkomt dat de problemen groter worden en de kinderen in de jeugdzorg terecht komen. 

In de gemeenteraad heb ik vaker aangegeven dat we willen naar een samenleving die omziet naar elkaar. Niet met het vingertje wijzen: jij voedt je kinderen niet goed op, maar juist er zijn voor elkaar. Een arm om iemand heen slaan en zeggen: ik zie dat je het moeilijk hebt, wat kan ik voor je doen? 

Hulp vragen is niet simpel, die arm om iemand heen slaan, kan ook lastig zijn. Heb ik het wel goed gezien? Bemoei ik me niet teveel met het leven van een ander? Buurtgezinnen zorgt ervoor dat je als steungezin gekoppeld wordt aan het vraaggezin, zelf hoef je er niet op af te stappen. 

Dat er een steungezin nodig is, is al duidelijk. Omkijken naar elkaar een ‘way of live’ die we bij de ChristenUnie van harte omarmen. Het betekent dat we door naar elkaar om te zien, minder druk hebben op de professionele zorg. 

We kunnen door naar elkaar om te zien een echte samenleving zijn!

Elli van Oosterom
Fractievoorzitter ChristenUnie