Afbeelding
Arno van Dijk

Vuurwerk afsteken mag niet, maar……

di 28 dec 2021, 12:15 Column

Het verbod op het afsteken van vuurwerk is al even van kracht, toch lijkt het wel dat we dit jaar er meer last van ervaren dan andere jaren. 

Ik wil u even mee terug nemen in de tijd, eind jaren 80, begin jaren 90 om precies te zijn. Vuurwerk afsteken was toegestaan, maar volgens mij alleen op oudejaarsdag. Als tiener liepen we langs de straten, vaak al 3 dagen voordat de laatste dag van het jaar was aangebroken. Niet alleen dat bracht spanning met zich mee, ook het feit dat we meer afstaken dan het legaal toegestane vuurwerk. De strijkers waren in opkomst. Niet alleen het lawaai, maar zeker ook de explosiekracht vonden we destijds geweldig. Niet toegestaan, maar onze jeugdigheid en onbezonnenheid maalden daar niet om. 

Nu ruim 33 jaar later probeer ik me in te leven in de hedendaagse jeugd. Er mag al heel veel niet en dan pakken ze je ook nog het afsteken van vuurwerk af. En ik kan begrijpen dat de jeugd zich er niets van aantrekt. Want wat deden wij destijds? 

Verschil is wel dat er mensen zijn die er nu al 2 weken last van hebben. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. En daarom wil ik de jeugd dan ook oproepen om rekening te houden met onze ouderen en de huisdieren in onze gemeente. 

Let wel, ik zeg begrip op te kunnen brengen. Maar ik bepaal de regels niet waar we ons allemaal aan moeten houden. Daarom een oproep aan onze jeugd om na te denken voor je iets doet. En een oproep aan ons ouderen om, bij het horen van vuurwerk, met een glimlach terug te kunnen denken aan vroeger. Dan denk ik dat we samen de komende dagen op een juiste manier kunnen doorbrengen.

Arno van Dijk


Aandacht rotonde

WOUDENBERG Wethouder Anita Vlam zal bij de provincie Utrecht de rotonde Geeresteinselaan, Nico Bergsteijnweg en John F. Kennedylaan onder de aandacht brengen als gevaarlijk.

Dat antwoordde ze tijdens de raadsvergadering op vragen van Irene Houtsma, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg. Houtsma wees er op dat in de Provinciale Staten een motie was aangenomen voor een onderzoek naar gevaarlijke rotondes op provinciale wegen.

Dit zag Houtsma als een kans. Deze rotonde maakt onderdeel uit van de veilige fietsroute van Oost naar West Woudenberg, die de gemeente aanlegt.

Vlam vertelde dat ze de gedeputeerde dikwijls op deze gevaarlijke plek en andere problemen op de provinciale wegen wees, zoals het drukke verkeer op de Stationsweg-Oost. Ze beloofde dat ze deze kans te baat zou nemen om deze rotonde onder de aandacht te brengen.