Gerhard te Winkel
Gerhard te Winkel Gerhard te Winkel

Column Gerhard te Winkel

wo 24 nov 2021, 08:23 Column

Verstand

Woudenberg krijgt de jongste burgemeester van Nederland. Dit feit werd in de media breed uitgemeten. Het is een leuk weetje, maar doet verder niet ter zake. Voor Magda Jansen is het de eerste klus als burgemeester. Maar dat gold ook bijvoorbeeld voor Titia Cnossen. En zij heeft haar ambt naar behoren ingevuld. 

Sommige burgemeesters willen hun loopbaan ontwikkelen en maken stappen. Ze gaan van een kleinere gemeente naar een grotere. Woudenberg is een relatief kleine gemeente, dus is het logisch dat een burgemeester in dit dorp vlieguren gaat maken.    

Titia Cnossen had een indrukwekkende CV, toen ze in Woudenberg burgemeester werd. Magda Jansen mag dan jong zijn (en op de foto lijkt ze heel erg jong), maar ze heeft al veel ervaring in het publieke domein opgedaan; veel meer dan haar leeftijd doet vermoeden. 

Het is ook niet meer dan logisch dat Commissaris van de Koning een geschikte kandidaat heeft gevonden. Er was veel belangstelling voor het ambt in Woudenberg. Hij heeft onderzoek gedaan naar de mensen, die solliciteerden en met de vertrouwenscommissie overlegd. De keuze was reuze. Uiteindelijk kwam naam van Magda Jansen uit de bus rollen. Van harte gefeliciteerd en veel succes.

De nieuwe burgemeester geeft nog geen interviews. Dus grepen andere media naar noodverbanden. De huidige jongste burgemeester werden vragen gesteld. Ook mensen die Jansen kennen mochten hun zegje doen. 

Een wijze oude heer sprak geruststellende woorden voor ons allen. Hij verklaarde bloedserieus dat Magda Jansen het verstand heeft voor dit ambt. Ik las het, keek even peinzend naar buiten en las de zin nogmaals. Tja. 

Ik vroeg me werkelijk af waar deze opmerking nou toch vandaan kwam. Ik vrees zelfs dat het als compliment is bedoeld voor Magda Jansen. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het een neerbuigende opmerking. Ja, ze is jong en een vrouw, maar ze kan wel nadenken. Een pak van mijn hart.

Als er een mannelijke kandidaat voorgedragen was en de opmerking was gemaakt dat hij wel het verstand had om deze klus te klaren, had iedereen gedacht dat de spreker ernstig van het paadje is. Nu werd het zonder verder commentaar geplaatst. Merkwaardig.   

Ik doe dit werk al sinds 1992. Ik heb burgemeesters zien komen en gaan. Sommigen waren goed en geliefd. Van anderen was het al vrij snel duidelijk dat zowel de gemeenteraad als zijzelf zich er iets anders van hadden voorgesteld. En dat had helemaal niets met het geslacht van de burgemeester te maken.

Ik heb burgemeesters gekend die heel goed met mensen om konden gaan, maar inhoudelijk zwak waren. Er liepen er ook rond die alle dossiers kenden, maar de houten klaas in zichzelf niet konden overwinnen. Allebei bleek een probleem. 

Een burgemeester moet een duizendpoot zijn. We zullen meemaken of Magda Jansen het in zich heeft. Gezien haar ervaring en CV heb ik daar vertrouwen in. Ik hoop dat ze een mooie tijd in Woudenberg heeft.

Gerhard te Winkel