Afbeelding

Column Anita Vlam

di 16 nov 2021, 14:47 Column

Werk aan de winkel


De dagen worden korter, de blaadjes vallen weer van de bomen en misschien kijken velen van u alweer uit naar de feestdagen en het uiteinde van het jaar. Ook de gemeente kijkt vooruit, weliswaar op een andere manier, want we zijn volop in voorbereiding voor een paar belangrijke onderwerpen. De laatste raadsvergadering van dit jaar is op 23 december en ik geef u alvast een inkijkje in twee onderwerpen waar ik de komende periode nog volop aan werk.

Financieel verkeert de gemeente nog altijd in zware tijden. We staan onder preventief financieel toezicht van de Provincie, omdat we eerder de begroting niet sluitend kregen. En daar willen we graag van af. Hier zijn flinke bezuinigingen voor nodig. Aan het begin van dit jaar is in de bezuinigingsdialoog al veel gesproken over o.a. de transformatie van de zorg. Echter, dit is niet voldoende om weer in ‘zwarte cijfers’ te komen. Nu de begroting voor 2022 door de gemeenteraad is vastgesteld, moeten verdere bezuinigingen op overige taken in de gemeente ingevuld worden. Deze bezuinigingen worden straks toegelicht in het zogenaamde ‘tweede herstelplan’. Bezuinigingen die we ook allemaal in Woudenberg gaan merken en die pijn gaan doen. 

Geen leuke taak, maar we willen als college met ons voorstel de raad van zo goed mogelijke informatie voorzien om die keuzes te maken. Woudenberg kan na die keuzes aan de provincie laten zien hoe we ook op lange termijn onze financiële situatie in balans kunnen houden en onze buffers versterken. Want door de tekorten van de afgelopen jaren zijn die behoorlijk geslonken, een kwetsbare situatie. In december gaat de raad hier een besluit over nemen en moet zij keuzes maken. Niet leuk, wel nodig. Het is net als thuis, je kunt niet langdurig meer geld uitgeven dan er binnenkomt.

Reikhalzend kijk ik uit naar de opgestelde Visie op de Retail door het bureau Broekhuis Rijs en de Gier (BRDG). Dit is een ander belangrijk onderwerp voor Woudenberg en eentje die ook leeft bij de Woudenbergers. Het bureau heeft deze visie opgesteld met als doel de situatie van de detailhandel in kaart te brengen en te komen tot een aantrekkelijk, toekomstbestendig en toegankelijk Dorpshart. In afstemming met een begeleidingsgroep, de gemeente, de DES en de lokale horeca, is deze visie voor Woudenberg opgesteld. Deze week wordt dit rapport aan de gemeente en DES aangeboden. In het rapport is bijvoorbeeld een analyse van de detailhandel situatie in Woudenberg beschreven, gekoppeld aan landelijke trends en ontwikkelingen. Behalve een analyse geven zij ook een actieplan hoe we kunnen komen tot een vitaal dorpshart. Ik kijk er naar uit om dit rapport te ontvangen en met de aanbevelingen voor Woudenberg aan de slag te gaan. We willen tenslotte allemaal een vitaal dorpshart, voor onze winkeliers, pandeigenaren, horeca, inwoners en bezoekers. Kortom; genoeg werk aan de winkel voordat we straks echt van de feestdagen kunnen genieten.

Anita Vlam Wethouder Gemeente Woudenberg