Gerhard te Winkel
Gerhard te Winkel Gerhard te Winkel

Column Gerhard te Winkel

Column

Vitaal Dorpshart

‘De winkeliers moeten eerst maar eens weten welke plannen we maken voor het vitale dorpshart,’ zei Henk-Jan Molenaar, fractievoorzitter van de SGP, donderdagavond in degemeenteraad. De discussie ging over het voorstel van Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, om de OnroerendZaak Belasting voor niet-woningen, zoals bedrijven en woningen, te verhogen. Dit was een argument van Molenaar om dit voorstel niet te steunen. 

Of dit nu zo’n valide argument is, valt nog te bezien. Maar ineens dacht ik: waar is dat plan voor een VitaalDorpshart nou toch gebleven? Het is een plan waar veel mensen, vooral winkeliers reikhalzend naar uitkijken. Het afgelopen jaar bleek dat de ontwikkeling in het centrum en rond de Parallelweg de gemoederen ernstig bezig houden. De Woudenbergse gemeenteraad doet de laatste maanden oefeningen in eensgezindheid, maar over het Vitaal Dorpshart en de koers die gevaren moet worden, zijn de meningen weer ouderwets verdeeld. 

Het college van burgemeester en wethouders besloot in het voorjaar bijvoorbeeld om toestemming te geven om twee winkels in de Voorstraat te verbouwen tot woningen. De winkeliersvereniging en de winkeliers in de Voorstraat reageerden furieus, ook al omdat er geen overleg was geweest. Wethouder Vlam vond dat er wel met de winkeliers was gesproken. Uiteindelijk bleek dat ambtenaren wel iets algemeens over dit voorstel hadden gezegd, maar dat de termen zo vaag waren dat hun gesprekspartners niet hadden begrepen wat er nu eigenlijk gezegd werd. Communicatie is een kunst en goede communicatie al helemaal. 

De raad reageerde verdeeld. In juni was er een bijeenkomst, waarin de ondernemers aandrongen op de groots mogelijk spoed. 

Ze mopperden dat er nu voor de zoveelste keer over de toekomst van het centrum gesproken werd. ‘Er had allang een masterplan kunnen liggen,’ zeiden ze. 

Onderzoeksbureau De Gier schetste dat er een goede toekomst mogelijk is voor het centrum. Woudenbergers doen vooral in het eigen dorp boodschappen. Er worden veel huizen bijgebouwd. Dat biedt kansen voor de ondernemers. 

Alleen waar blijft het plan voor de kansrijke toekomst? Ik heb het even gecontroleerd. De agenda van de commissievergadering van 9 november kent weinig punten. Daar zou het plan goed besproken kunnen worden. Maar er is geen teken van het plan te bekennen. Bij de ingekomen stukken ook geen informatie over het plan. Maar wel een brief over borstonderzoek in Druten; dat dan weer wel.

Gerhard te Winkel