Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Column Peter van Schaik

Column

Een kijkje in de GBW-keuken

Wie had dat kunnen denken. Mijn eerste column als fractievoorzitter van GBW. Een aantal jaar geleden nog druk aan het werk binnen de overheid. Sinds mijn vervroegde pensionering in de gemeenteraad terecht gekomen en dan nu sinds medio september als fractievoorzitter. 

Niet verwacht dat ik zoveel energie zou krijgen van het politieke werk. Ik weet, je moet ertegen kunnen, maar je weet nooit van tevoren of dat lukt. Zolang je maar energie krijgt van dit werk kun je het goed volhouden. 

Ga er maar aan staan. Als raadslid soms tot 24.00 uur vergaderen en vroeg in de ochtend gaat de wekker voor de meeste raadsleden weer om naar het werk te gaan. Ik draai me dan nog een keer om en stap in de loop van de ochtend op de racefiets om nog een eindje te gaan fietsen. Even ontspannen. 

Wat is nu het verschil tussen mijn werk als raadslid en het zijn van fractievoorzitter? Eén ding is duidelijk, je bent nog drukker! Je moet nu zaken binnen de fractie coördineren en afstemmen, contacten met de pers, contacten met de coalitiepartijen, etc. Niet te vergeten dat wij ook de grootste partij zijn. Dat vergt meer afstemming. Ik ga ook op zoek naar verbinding met de andere fracties. Want uiteindelijk moeten we het samen doen. 

Ik heb nu ook nog de portefeuille Wonen. Deze raadsperiode hebben we al e.e.a. bereikt. Samen met de SGP-fractie hebben we de starterslening mogelijk gemaakt. Deze voorziet in een behoefte, want de financiële middelen moeten alweer worden aangevuld. 

Ook de Blijverslening is gerealiseerd. Dit geeft mogelijkheden aan ouderen om hun huidige woning aan te passen, zodat zij daar langer zelfstandig kunnen blijven wonen. 


Op het Julianaplein wordt nu een appartementencomplex gebouwd met 30 woningen, waarvan 6 sociale huur en 6 midden huur.

Wat te denken van het prachtig verbouwde oude INBO-gebouw. Natuurlijk, het zijn niet allemaal sociale huurappartementen, maar alle beetjes helpen en het is een prachtige entree geworden voor mensen die Woudenberg binnen komen rijden. 

Nu wordt er gebouwd op Hoevelaar (fase 1). Daar hebben we door een motie van GBW 12 extra goedkope koopwoningen kunnen toevoegen aan het project voor een prijs van €220.000! 

Nu wordt gewerkt aan het stedenbouwkundig plan voor Hoevelaar fase 2. Wees er gerust op dat wij als GBW een vinger aan de pols houden dat daar de woningen komen die wij als Woudenberg echt nodig hebben.


Peter van Schaik
Fractievoorzitter GBW