Gemeente Woudenberg
Gemeente Woudenberg Gemeente Woudenberg

Column Wethouder Pieter de Kruijf

wo 22 sep 2021, 10:08 Column

Zijn dat bloemen? Lijkt wel onkruid!

We hebben een wat wisselvallige zomer gehad. Warm-koud-zon, maar ook veel regen. We hadden er misschien niet allemaal baat bij, maar de natuur deed het er goed op. Het gras, bloemen, bomen, maar ook het onkruid bleef hierdoor groeien. De agrariërs, die ik regelmatig spreek, vonden het wat dat betreft een TOP-zomer.

Waar de buitendienst meestal ziet dat ‘de groei’ er na 1 juli wel zo’n beetje uit is gaat deze tot op de dag van vandaag door. Met als resultaat dat onkruid en het gras op sommige plekken hoog staat. Ik krijg er regelmatig vragen over. En wat mij opvalt is dat er twee opvattingen zijn. De één zegt: “wanneer wordt het onkruid weer eens verwijderd en het gras gemaaid?” En de andere vraagt zich af waarom het gras gemaaid wordt nu er nog zoveel bloemen en voeding aanwezig is voor insecten. Wanneer doe je het goed? Ik ben van mening dat een balans van beide goed is. Tenslotte draagt het bij aan het prettig wonen en spelen in de wijken en het is goed voor de insecten en bloemen.

Hoe doen we dat dan in Woudenberg?

Het afgelopen jaar is het Groenbeleidsplan bijna opnieuw opgesteld. Samen met u als inwoner, de imker vereniging en Stichting Duurzaam Woudenberg hebben we gekeken wat we willen en kunnen in Woudenberg. Daarbij houden we rekening met actuele ontwikkelingen zoals droogte, maar ook hevige regenbuien (klimaatadaptatie) en de biodiversiteit. Een mooi document waarin staat hoe we het groen onderhouden, wanneer en hoe vaak. Zo worden bermen bijvoorbeeld voor een klein gedeelte gemaaid. Ongeveer tot 1 meter vanaf de weg en daarna laten we het lekker groeien. U ziet daarom ook steeds meer bloemen langs de weg en zeg nou zelf, het staat nog mooi ook.

Dagelijks zetten de medewerkers van de buitendienst zich met veel 

enthousiasme in. De openbare ruimte is van ons allemaal. We hebben ook inwoners die ons helpen om samen uw woon- en leefomgeving schoon en netjes te houden. Wilt u meehelpen? Neem contact op met de gemeente.

En wist u dat wij als gemeente ook verschillende initiatieven hebben die bijdragen aan de natuur? Zo hebben we 19 zaaiveldjes in het dorp, met een mix van verschillende bloemen. En ook de Heuvelrugtuinen zie je steeds meer in Woudenberg. Deze tuinen bestaan uit minimaal 60% groen en als bewoner kunt u er zo mee aan de slag. 

Meer weten over de Heuvelrugtuinen? Breng een bezoek aan Wauw!denberg. 

Van 4 t/m 9 oktober is er een week vol mooie activiteiten, kijk op www.woudenberg.nl/wauwdenberg.

Pieter de Kruif
Wethouder gemeente Woudenberg