Henk Jan Molenaar (SGP)
Henk Jan Molenaar (SGP) Agnes Vendrig

Column Henk Jan Molenaar

Column

Vorige week las ik in De Woudenberger de oproep van twee ondernemers die snel aan de slag willen met de nieuwbouw van de Albert Heijn. 

Een begrijpelijke en terechte oproep richting het college om besluitvaardig te zijn. Maar anderzijds weten deze ondernemers ook dat de verplaatsing en uitbreiding van winkels en met name een supermarkt goed onderzocht en onderbouwd moet zijn. 

Wie zit erop te wachten dat de provincie halverwege of nog erger de Raad van State achteraf het hele plan afkeurt? 

In mijn dagelijks werk heb ik dat bij diverse vergelijkbare projecten zien gebeuren. En op (nog) meer leegstand in ons dorpshart zit ook niemand te wachten. Opmerkelijk is echter dat ik de vereiste zorgvuldigheid die ik vanuit het college bij het permanente bouwplan van de Albert Heijn meen te bespeuren, volledig mis bij het toestaan van de tijdelijke woonfunctie in de Voorstraat. 

Nadat het college had besloten om toestemming te geven twee winkelpanden aan de Voorstraat de komende 10 jaar te gebruiken als woning zijn wij daar als fractie zeer kritisch over geweest. Samen met de DES wordt momenteel gewerkt aan een visie over de winkels in Woudenberg. 

Dit collegebesluit doorkruist deze gezamenlijke visievorming met de DES en de vaststelling daarvan door de gemeenteraad. Waarom daar niet even op wachten? Toen begin mei bleek dat de DES bezwaar had ingediend tegen deze vergunning, hebben wij en ook enkele andere fracties het college opgeroepen dit bezwaar te benutten om het besluit terug te draaien. 

Vervolgens werd in juli bekend dat de onafhankelijke commissie bezwaarschriften het bezwaar van de DES terecht vond en dat het collegebesluit vanwege het ontbreken van argumenten niet in stand kon blijven. 

Deze commissie sprak ook uit dat het college bij de heroverweging rekening moest houden met het gegeven dat er gewerkt wordt aan de bovengenoemde visie. Als fractie waren we zeer content met de uitspraak van de bezwaarcommissie. 

U begrijpt dat wij toen ook goede hoop hadden dat de oproep van de diverse raadsfracties, het bezwaar van de DES en de uitspraak van de bezwaarcommissie het college zouden overtuigen. Vorige week vernamen wij echter dat het college de vergunning desondanks gewoon heeft verleend en dat alleen de termijn is terug gebracht van 10 naar 5 jaar. 

Daarmee heeft het college zelfs de stevige kritiek van de onafhankelijke bezwarencommissie gewoon terzijde geschoven. En daar begrijp ik helemaal niets van, zo raak je toch juist uit verbinding? Laten we in verbinding met onze ondernemers zorgvuldig en besluitvaardig met elkaar werken aan een Vitaal Dorpshart!

Henk-Jan Molenaar
Fractievoorzitter SGP