Marco van de Hoef (GBW)
Marco van de Hoef (GBW) Foto: Agnes Vendrig

Column Marco van de Hoef

Column

Laatste Zomerreces

Ieder jaar ben ik er meer en meer aan toe merk ik aan mezelf. Het politieke zomerreces van de Woudenbergse gemeenteraad. Meer dan vroeger ook. Dat zal ongetwijfeld met de politieke drukte te maken hebben. Er speelt dan ook veel op dit moment in ons mooie dorp. Met voor mij als belangrijkste onderwerp de financiën en het toezicht van de provincie waar we op dit moment als Woudenberg mee te maken hebben. We werken hard om dit toezicht weer teniet te doen en daarmee weer balans in onze gemeentelijke financiën te krijgen. Wat uiteraard veel belangrijker is dan het toezicht tenietdoen, maar toch. Die twee zaken lopen wel hand in hand. Ik merk ook aan mezelf dat ‘het einde van mijn politieke carrière’ in Woudenberg aanstaande is. Na de verkiezingen van maart 2022 stop ik ermee. Na 16 jaar Woudenbergse politiek is het voor mij genoeg geweest. Zeker in dat licht was dit mijn laatste politieke zomerreces. De zomer van 2022 zal voor mij een ‘gewone’ zomer zijn. Een dubbel gevoel hoor. Ik heb met zo ontzettend veel plezier en energie geprobeerd het beste te doen voor ons dorp. Er gebeurt veel in Woudenberg, en dat zal gelukkig echt niet stoppen na mijn afscheid van de Woudenbergse gemeenteraad. 

Maar nu al gas terugnemen zit er (gelukkig) niet in, en ga ik dus ook echt niet doen. Ik heb mezelf voorgenomen me tot het uiterste in te spannen, samen met mijn fractie en wat mij betreft met de gehele raad om onze Woudenbergse financiën weer in evenwicht te krijgen. Dat toezicht moet er ook af wat mij betreft. De nieuwe politieke samenstelling na maart 2022 moet wat mij betreft met een ‘gebalanceerde financiële huishouding’ aan de slag kunnen. Alle overige projecten die lopen zijn altijd periode overschrijdend. Dat is nu eenmaal de realiteit. Maar de financiën moeten kloppen. Daarnaast zijn we nog druk met 

de sollicitatieprocedure voor een nieuwe vaste burgemeester, en ook zoekt Woudenberg nog naar een nieuwe vaste directeur-secretaris die de organisatie gaat leiden. Met de 7 maanden die ik nog voor de boeg heb als raadslid moet het toch mogelijk zijn om die drie belangrijke onderwerpen geregeld te krijgen. Mijn energie gaat in ieder geval daarin zitten de komende periode. Ik heb dan wel mijn laatste reces achter de rug, maar klaar ben ik nog niet. En dat voelt eigenlijk wel goed. Niet langzaam lopen naar de verkiezingen in maart 2022, maar full-speed en met dezelfde energie die ik altijd in het raadswerk gestoken heb. 

Zo’n laatste zomerreces zet ook aan tot nadenken. Wat hebben we bereikt in de afgelopen 16 jaar, wat ga ik het meeste missen, maar ook wat niet! Wat ik het meest ga missen denk ik, is het contact met Woudenbergers die met een vraag of een probleem bij mij aankloppen. Ergens tegenaan lopen, of gewoon willen weten en snappen hoe iets werkt. Die interactie heb ik altijd geweldig gevonden. En daar zijn ook wel voorbeelden van te geven. Gelukkig heb ik nog een paar columns in de LetOp Woudenberg te gaan de komende maanden. 

Wordt vervolgd dus …

Marco van de Hoef
Fractievoorzitter GBW