Gerhard te Winkel
Gerhard te Winkel Gerhard te Winkel

Column Gerhard te Winkel

Column

Beleidschinees

Sinds 1992 bezoek ik met enige regelmaat raadsvergaderingenin Amersfoort, Leusden, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. 

Ik vind het altijd boeiend om mee te maken, de onderlinge dynamiek en discussies. Ik maak er voor mezelf ook een soort quiz van: Wat zou ik beslissen als ik in de gemeenteraad zat?

Als er een nieuwe raad aantreedt, is het altijd spannend. Zijn de nieuwe leden een beetje bekwaam en begrijpen ze de taal die gebezigd wordt? Dat is een hele aparte manier van uitdrukken. 

Albertine van Vliet-Kuiper, oud-burgemeester van Amersfoort, noemde de taal van het gemeentehuis Beleidschinees, omdat het voor niet-ingewijden niet te volgen is.

Sinds september van vorig jaar mag ik de beraadslagingen van de Woudenbergse raad volgen. In een eerdere periode deed ik dat ook al. Toen was de Woudenbergse raad altijd snel klaar. De huidige raad houdt niet van korte vergaderingen. Ze proeven elkaars nieren over veel onderwerpen, zoals dat in jargon heet. 

Misschien worden die lange vergaderingen ook wel veroorzaakt door corona. Dat leverde een merkwaardige setting op. 

Alle raadsleden zaten thuis voor een camera en hadden nauwelijks interactie met elkaar. In een zaal gaat dat toch heel anders. Erg handig was het niet, maar het stopte wel de besmettingen.

Het was natuurlijk het jaar van de bezuinigingsdialoog. Ik weet dat er in het dorp veel over de plaatselijke politiek wordt gesproken en niet altijd in positieve zin. 

De gemeenteraadsleden verdienden echter een groot compliment voor de manier waarop zij 

gezamenlijk dit netelige probleem hebben opgelost. Dat heeft elk raadslid onnoemelijk veel tijd en energie gekost. 

Gelukkig is er gezamenlijk besloten om de verenigingen en stichtingen zoveel mogelijk te ontzien. 

Het grote probleem is nog niet opgelost. Maar dit is een goed begin.

De raadsleden gaan nu van hun welverdiende rust genieten, als ze ten minste niet gestoord worden door lastige vragen van types zoals ik. 

Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Het zal een boeiend proces worden in Woudenberg.

Gerhard te Winkel