Elli van Oosterom
Elli van Oosterom Elli van Oosterom

Column Elli van Oosterom

Column

Verkiezingen

Op het moment dat ik dit schrijf duurt het nog zo’n 275 dagen tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dat lijken er nog heel veel, maar toch beginnen de meeste partijen achter de schermen al warm te lopen.

Er moet nagedacht worden over verschillende zaken: wie komen er namens de partij op de kieslijst en waar gaat het programma over? Wat vinden we de komende vier jaar belangrijk en hoe willen we dat Woudenberg er over een aantal jaren uitziet?

Vragen waar we ons als fractie, selectiecommissies en programmacommissies wat de ChristenUnie betreft concreet mee gaan bezig houden. Bij het schrijven van zo’n programma blik je ook terug. Wat stond er vier jaar geleden in ons programma en wat hebben we daar van gerealiseerd.

Hoewel de financiële problemen nu de boventoon voeren, kunnen we ook veel dingen wegstrepen van het lijstje omdat het is uitgevoerd.

De grote vraag voor nu is: hoe maken we de zorg (lees sociaal domein) weer betaalbaar? Ook daar zullen we in ons programma over na moeten denken. Scherpe keuzes maken, die lang niet altijd leuk zijn. Hoe willen we onze samenleving inrichten? Willen we er zijn voor elkaar? Voor onze leefomgeving en wat betekent dat dan? Zijn we bereid om de stoep en misschien het plantsoentje voor de deur netjes te houden. Zijn we bereid om de ramen van de buurvrouw die slecht ter been is, te lappen als we die van onszelf ook doen?

Wat mij betreft hebben we een kleine overheid, die er is voor diegene die het echt niet meer redden zonder de hulp van de gemeente. Waar gaat de gemeente dan uiteindelijk nog over? Allemaal vragen die we ons de komende maanden gaan stellen.


Naast het stellen van die vragen, moeten we ook bedenken wat daar als politiek ons antwoord op is.

Kortom er is genoeg te doen de komende maanden. Naast ons ‘gewone’ raadswerk waar al grote vragen spelen rond de RES, de begroting en het ontwikkelbeeld van de Regio Amersfoort gaan we dus ook allemaal aan de slag voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Na de vakantie zult u er ongetwijfeld van de diverse partijen meer over horen!

Elli van Oosterom