Henk Jan Molenaar (SGP)
Henk Jan Molenaar (SGP) Agnes Vendrig

Column Henk Jan Molenaar

Column

Afgelopen maand hebben we van de deelnemers aan de bezuinigingsdialoog hun eindrapport opgeleverd gekregen. Het rapport bevat voorstellen om te besparen op de zorgkosten, maar ook om subsidies en bijdragen aan sport en cultuur te verlagen. Op dat vlak hebben we met sportpark De Grift, sporthal De Camp en het Cultuurhuis in Woudenberg een hoogwaardig voorzieningenniveau. Bij het zoeken naar bezuinigingsmogelijkheden komt de bijdrage hieraan vanuit de gemeentelijke begroting al snel naar boven. En het was goed om te horen dat betrokkenen ook een bijdrage willen leveren.

De uitspraak van de arbitragecommissie van vorige week donderdag is een grote doorbraak: het rijk moet gemeenten veel meer geld betalen voor de uitvoering van de lokale zorgtaken. Het kabinet is nu aan zet om deze uitspraak om te zetten in concrete daden. Die zouden de financiële problematiek van Woudenberg flink verlichten, al blijft het ook dan nog een uitdaging om structureel financieel gezond te worden.

Eén van de deelnemers aan de dialoog pleitte er met een mooie oneliner voor als gemeente niet te bezuinigen op de sport, want zo zei hij: ‘investeren in sport is bezuinigen op de zorg’. Verantwoord sporten is onmiskenbaar goed voor de gezondheid en te weinig bewegen leidt zeker tot (veel) hogere zorgkosten. De huidige wijze van subsidiëren van de sportvoorzieningen heeft er helaas niet toe geleid dat we nu uitkomen met onze lokale zorgbudgetten. De hogere kosten zitten met name in de jeugdzorg. En die problematiek is vaak veel groter dan dat sport dé oplossing zou zijn. Naast het investeren in sport geldt wat mij betreft nog meer: ‘investeren in gezinnen en relaties is bezuinigen op de zorg’.

Dat we enerzijds zuinig zijn op het voorzieningenniveau, maar anderzijds ook naar een sluitende gemeentebegroting toe moeten, leidt tot een vraag: Is er een vorm te bedenken waarbij het voorzieningenniveau met minder financiële middelen vanuit de gemeentelijke begroting toch op peil blijft? Eén van de deelnemers aan de dialoog opperde de gedachte om het Cultuurhuis niet van de gemeente te laten zijn, maar direct van de gemeenschap. Een zeer interessante gedachte die verdere uitwerking en doordenking verdient, want wellicht is dat zo’n vorm. Een mooi voorbeeld van totaal anders denken.

Nu subsidiëren we als gemeente de sport- en cultuuractiviteiten. Deze gemeentelijke subsidies zorgen er bij de sportverenigingen bijvoorbeeld voor dat de contributies van de leden niet kostendekkend hoeven te zijn. Indirect subsidiëren we daarmee de leden, zodat de financiële drempel voor sporten voor iedereen laag ligt. Maar daarmee subsidiëren we ook leden die prima zelf een kostendekkende contributie zouden kunnen betalen. Zouden we ook hier niet anders tegenaan moeten kijken? Alleen gemeentelijke subsidie voor (jeugd)sporters die het niet zelf kunnen betalen, of voor wie preventief een duwtje nodig is. De bovenstaande redenering geldt natuurlijk ook voor de zorg. Zouden we ook daar niet moeten kijken naar bijdrage naar draagkracht?

Henk/Jan Molenaar
Fractievoorzitter SGP