Afbeelding

Column Marleen Treep

Column

Eindexamen!

Het is alweer bijna zover: de eindexamens komen eraan. Ook Woudenbergse jongeren zijn druk bezig om zich daarop voor te bereiden. Door nog heel hard te leren, bijles te nemen of juist door te ontspannen. Ook dit jaar ziet het er anders uit, dan ‘normaal’. Vorig jaar overviel de coronacrisis ons vlak voor de eindexamens. Maar de huidige kandidaten leven al ruim een jaar met de coronamaatregelen. Ga er maar aanstaan!

Ik sprak met een paar jongeren over dit coronatijdperk. Hoe ervaar je dat nou? Ken je mensen die ziek zijn geworden of zelfs overleden? Welke impact heeft dat? Ik hoorde verschillende verhalen. Over die eerste spannende tijd – wat gebeurt er nu toch allemaal! Over de indruk die het maakt dat zoveel mensen ernstig ziek worden of overlijden. Over zoeken naar mogelijkheden om vrienden toch te ontmoeten terwijl je je (zoveel mogelijk) aan de maatregelen houdt. Over twijfel aan het nut van de maatregelen. Over eigenlijk best tevreden zijn omdat je ook niet zoveel hoeft nu en dat best bevalt. Over frustratie over de avondklok terwijl nachtvissen je hobby is. Ik leer dus ook steeds weer bij: ik heb zelf een erg lekker bed en daar stap ik ’s nachts niet graag uit – maar nachtvissen blijkt dus te bestaan en ook in Woudenberg zit men dus ’s avonds of ’s nachts stilletjes langs het water te wachten of de vissen willen bijten. Ook de vissen slapen dus ’s nachts niet!

Ik hoorde ook dat het moeilijk was om te wennen aan digitale lessen en hoe ‘chill’ dat later eigenlijk werd. Maar toch ook de angst voor achterstand in de leerstof. Gelukkig heeft iedereen in Nederland en zelfs overal op de wereld daar last van. Dus hoe vervelend het is, je bent echt de enige niet. Scholen hebben heel veel geld gekregen om hun leerlingen te helpen de vertraging in te lopen en daar wens ik iedereen veel succes bij.

Maar die eindexamenleerlingen dan? Die hebben daar even niets meer aan. Dat examen komt er nu aan! Gelukkig met speciale regels dit keer. Ik wens jullie heel veel succes de komende weken en ik hoop ook in Woudenberg straks veel vlaggen te zien hangen met jullie tas eraan. Maak daar een foto van en stuur ‘m op naar communicatie@woudenberg.nl en wie weet komt jouw foto volgende maand op onze social media of in de krant. Dan vieren we jullie succes: want hoe stoer is het om toch gewoon je diploma te halen met al die beperkingen!

Marleen Treep
Wethouder