Gemeente Woudenberg
Gemeente Woudenberg Gemeente Woudenberg

column Anita Vlam

Column

Een nieuwe lente versus financiële uitdagingen

Terwijl ik in de titel schrijf dat de lente is gestart, gaan er nog sneeuwbuien over het land. “April doet wat ie wil” zo luidt het gezegde. De eerste zonnestralen van vorige week, de zomertijd, we kijken uit naar een mooie lente met zomerse temperaturen. Deze maand is ook het toeristisch seizoen gestart met een campagne ‘Lente op de Heuvelrug’. Een campagne waarin een mooi breed aanbod geboden wordt aan ‘coronaproof’ tips voor thuis en uit in de regio, speciaal voor bewoners en bezoekers van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei.

Lente is ook wandelen; Woudenberg doet mee aan de ontwikkeling van Routes- en Paden netwerk, zodat we over enige tijd ook een goede routering hebben van wandelpaden. Dat maakt dat je als wandelaar nog meer kunt genieten van het buitengebied en hoef je geen ‘spoorzoeker’ te zijn. Meteen een mooi alternatief voor de Nijmeegse Vierdaagse, want ook dit jaar zit deze er voor mij, en vele anderen met mij, niet in. Des te meer reden om wandelend te genieten van al het moois van onze eigen omgeving.

Op financieel vlak wordt het een uitdagende lente en zomer voor onze gemeente. Structureel minder geld voor de taken die we als gemeente moeten uitvoeren noopt tot besparingen en lastige keuzes die gemaakt moeten worden Ondanks alle berichten en noodkreten van gemeenten aan het Rijk zit er op dit moment nog geen extra geld in voor gemeenten. Eén van die lastige keuzes die de gemeente al heeft gemaakt heeft u als inwoner gemerkt, namelijk een verhoogde belastingaanslag. Hiernaast is ook de bezuinigingsdialoog door de Woudenbergse samenleving gevoerd en we ontvangen komende maand de uitkomst hiervan. Of dit al leidt tot een sluitende begroting voor de gemeente? Dat zien we bij de

bespreking van de kaderbrief in de gemeenteraad in juni en vaststelling van de begroting in oktober. Een sluitende (meerjaren)begroting is nodig om niet meer onder financieel toezicht van de provincie te staan. Iets wat we als gemeente snel willen bereiken.

Gelukkig gebeuren er ook nog veel leuke dingen in de gemeente. Zoals het startsein voor het verkeersexamen dat ik onlangs mocht geven. Leerlingen van groep 7 van Woudenbergse basisscholen deden het praktische examen. Op weg met een goedgekeurde fiets en een veiligheidshesje fietsten zij langs een route door het dorp. Wegen zijn belangrijk voor de fietsveiligheid, maar ook de ervaring door (fietsende) weggebruikers. Een fietsexamen voor kinderen draagt hier perfect aan bij en helemaal nu alle leerlingen ook geslaagd zijn. Laat de mooie lente maar komen en hopelijk samen met het mooie weer ook zonniger tijden aanbreken voor de gemeente financiën.

Anita Vlam,
Wethouder Gemeente Woudenberg