Gemeente Woudenberg
Gemeente Woudenberg Gemeente Woudenberg

Column Henk Jan Molenaar

Column

In het plan Hoevelaar zijn de afgelopen maanden de eerste nieuwe woningen opgeleverd. Dit zijn de eerste woningen in het plandeel fase 1. Het hele gebied tussen de Zegheweg, bedrijventerrein Parallelweg en de Stationsweg Oost (N224) is in 2013 in de Structuurvisie door de gemeenteraad aangewezen als woningbouwlocatie Hoevelaar. In de jaren daarvoor was het idee om dit gehele gebied te ontwikkelen tot extra bedrijventerrein. In 2013 was de behoefte aan een grote nieuwe woningbouwlocatie na Het Groene Woud echter veel groter dan de behoefte aan nieuw bedrijventerrein. Inmiddels is er naast de blijvende vraag naar veel nieuwe woningen voor starters, gezinnen en ouderen ook veel vraag naar extra bedrijventerrein (8 tot 10 hectare). Diverse bedrijven zijn de afgelopen jaren noodgedwongen uit Woudenberg vertrokken omdat er hier geen ruimte was voor hun groeiambities.

Als fractie vinden we het belangrijk om onze lokale ondernemers concreet perspectief te bieden op groeiruimte. Daarom hebben we met de actualisatie van de Structuurvisie in 2019 gepleit om in het noordelijkste deel van het gebied Hoevelaar op korte termijn uitbreiding van bedrijventerrein Parallelweg te realiseren. Onze argumenten: (1) het gebied had voor 2013 immers al die beoogde functie, (2) het grenst aan het bestaande bedrijventerrein Parallelweg en (3) het is al in handen van een projectontwikkelaar en kan daarmee veel sneller gerealiseerd worden dan een nieuw bedrijventerrein op een andere plek. Bovendien (4) ligt dit deel van het gebied Hoevelaar zover van ons dorpscentrum en de (sport)voorzieningen af dat het sowieso geen ideale plek is voor woningbouw. Helaas was een ruime meerderheid van de gemeenteraad het in 2019 niet met ons eens.

Vorige week dinsdagavond kwam dit punt weer bij mij boven. We bespraken in de commissievergadering de kredietaanvraag van het college van B&W aan de gemeenteraad voor een eerste verkennend onderzoek naar de ontwikkeling van het zoekgebied Zuid-Oost (ten zuiden van de Stationsweg-Oost (N224)). Dit gebied is in 2019 aangewezen als nieuwe locatie voor bedrijven en woningbouw. In de commissievergadering hield één van de aanwonenden van de Stationsweg Oost (mede namens de werkgroep bewoners N224) een terecht en vurig pleidooi voor de leefbaarheid aan die weg. De afgelopen decennia is het verkeer op die weg namelijk enorm toegenomen. Als gemeenteraad moeten we ons ook blijven inzetten voor de leefomgeving van bestaande inwoners.

Het pleidooi van de aanwonende was om politieke moed te tonen en een nieuwe rondweg als randvoorwaarde te definiëren voor de ontwikkeling van het gebied Zuid-Oost. Maar voor zo’n nieuwe rondweg is instemming en geld van de provincie nodig. Daar wordt volgens de wethouders hard voor gelobbyd bij de provincie, maar zeker is dat die nieuwe rondweg er niet zomaar over een paar jaar ligt. En daarmee is het dus helemaal niet zeker dat het gebied Zuid-Oost (inclusief bedrijventerrein) ontwikkeld zal kunnen worden. Vandaar dat ik afgelopen dinsdagavond weer moest denken aan ons eerdere voorstel voor uitbreiding van bedrijventerrein Parallelweg ter plaatse van Hoevelaar fase 3. We gaan onze ondernemers toch niet nog langer in de kou laten staan?

Henk-Jan Molenaar,
Fractievoorzitter SGP