Jhony Stalman
Jhony Stalman Jhony Stalman

Column Jhony Stalman

Column

In aanloop naar de landelijke verkiezingen was het leuk om te zien dat in ons gezin veelvuldig gebruik werd gemaakt van allerlei kieswijzers. Voor uw informatie, we praten hier over 4 kinderen in de leeftijd tussen 10 en 16 jaar. Dat er überhaupt over politiek wordt gesproken thuis ligt misschien voor de hand als je vader in de gemeenteraad zit, maar ook landelijke thema’s worden frequent besproken.

Het woord “bespreken” doet vermoeden dat wij dit in een gemoedelijke sfeer doen; sorry, dat is regelmatig niet het geval…. De discussies worden met stemverheffing kracht bijgezet, ook door mijzelf. Noem het maar een compensatie van de beleefdheid die je in de raadsvergadering in acht moet houden.

Nee, ik “win” de discussies thuis niet altijd; onze kinderen geven redelijk recht door zee hun mening en zijn in staat om vaak de vinger op de zere plek te leggen. Daarbij hebben we gevarieerde politieke smaken in huis, wat ook de discussies aanwakkert.

Ze geven ook duidelijk aan wat ze van de lokale politiek verwachten; dat er voor de jeugd van rond de 16 jaar meer gelegenheid komt om in het dorp uit te gaan, bijvoorbeeld. En ook een lokale vestiging van de McDonalds staat bij een aantal hoog op de wensenlijst. Of we dan nog hamburgers van vlees mogen eten is wel een dingetje; mijn vurige betoog voor de boeren en dat ze de ruggengraat vormen van onze voedselvoorziening zijn, gaat er bij een aantal van hen niet in.

Vlees eten heeft nog de overhand in ons gezin, maar verliest wel wat terrein. Het zijn in ieder geval allemaal fervente kaas-eters, dus met het haakje dat je voor de kaas toch ook echt boeren nodig hebt, doe ik toch een goede poging de discussie rondom het belang van de boeren in mijn voordeel te laten eindigen.

Waarbij voor mijn jongste dochter is blijven hangen dat papa wel de McDonalds gaat regelen….

Wat ik een goede ontwikkeling vind is dat ze alle vier op school ook aandacht aan de verkiezingen hebben besteed. Door Jeugdkieswijzers in te vullen, er in de lessen over te spreken, dan wel echt deel te nemen aan de jongeren verkiezingen. Een waardevolle ontwikkeling om de jeugd voor te bereiden op het moment dat ze echt mogen stemmen.

En thuis stopt de discussie abrupt als de afwas gedaan moet worden; soms eet ik wat sneller om de hectiek te ontvluchten….

Uiteindelijk alleen maar trots dat ze zich bezighouden met onderwerpen die in de maatschappij spelen, waarbij ik me realiseer dat wij als ouders hierin, ook in de rol van raadslid, het goede voorbeeld te geven hebben.

Jhony Stalman,
Fractievoorzitter VVD