Michel Hardeman (CDA)
Michel Hardeman (CDA) Agnes Vendrig

Column Michel Hardeman

Column

Eerst een visie en dan ontwikkelen

Momenteel speelt er een interessante discussie in de Woudenbergse gemeenteraad. Hoe gaan we ervoor zorgen dat ons centrum aantrekkelijker wordt? Het college vraagt de raad om krediet zodat er een centrumvisie gerealiseerd kan worden. Ondanks de hoge kosten van dit plan zijn wij van mening dat een visie over het centrum belangrijk is alvorens je tot verfraaiing van ons centrum over kunt gaan. Want, een vitaal en gezellig dorpshart: wie wil dat nou niet?

Daarnaast wordt er ook gevraagd om in te stemmen met een deelplan dat ingaat op de realisatie van alleen een nieuw pand voor de Albert Heijn. Onhandig, vinden wij. Het gevaar dreigt namelijk dat het een geïsoleerd plan blijft waar een Nijkerkse ondernemer puur de focus heeft op de ontwikkeling van zijn eigen pand en verder niks. Op zich kan ik dat best begrijpen. Ooit was er namelijk een groep initiatiefnemers die gezamenlijk de omgeving rond ‘Kostverloren’ wilde ontwikkelen – maar dit is nooit verder uitgewerkt.

Voor een gezellig en levendig centrum is een visie nodig. Maar om dan nu alvast een ontwikkelaar alle ruimte te geven voor een heel klein deel van het centrum, is geen goed idee. Het CDA heeft hier met de winkeliersvereniging (DES) over gesproken. Ook de DES is van mening dat je eerst de visie gereed moeten hebben voordat je het centrum gaat invullen.

Doe je dat niet dan word je opgezadeld met één gerealiseerde winkel en kun je fluiten naar eenheid en charme in je dorpshart. Wij willen gewoon een mooi centrum en je krijgt maar één keer de kans om het goed te doen. We hebben in het verleden te vaak de oren laten hangen naar individuele projecten en dat kunnen we nu herstellen. Tijdens de laatste vergadering hebben we daarom geprobeerd om de projectontwikkeling van de agenda af te halen. Helaas stemden GBW, VVD en CU hier tegen. Ook zij hebben met de DES gesproken en weten de mening van de winkeliers dus maar al te goed. Op 28 januari gaat de gemeenteraad hierover stemmen. We hebben één kans en die moeten we grijpen!

Michel Hardeman,
Fractievoorzitter CDA