foto: Gemeente Woudenberg
foto: Gemeente Woudenberg Gemeente Woudenberg

Column Henk Jan Molenaar

Column

Door onvoorziene omstandigheden is de column van Henk-Jan Molenaar vorige week helaas niet gepubliceerd. We plaatsen zijn verhaal nu.

Aanvankelijk wilde ik in deze column ingaan op de verantwoordelijke taak die wij als raadsleden hebben.

Nadat ik vorige week echter de column las van collega Van de Hoef van Gemeentebelangen Woudenberg over het verscherpte financiële toezicht voor Woudenberg, voelde ik me gedrongen ook op dat onderwerp in te gaan. Niet om via deze column-kolommen het politieke debat aan te gaan, want dat hoort in de commissie- en raadsvergaderingen. Maar wel om wat aanvullende opmerkingen te maken die ik in het verhaal van collega Van de Hoef miste. Al begrijp ik dat het binnen de beperkte ruimte van deze column niet mogelijk is om compleet te zijn.

Het besluit van de provincie Utrecht heeft veel reacties opgeroepen. Collega Van de Hoef wijst terecht op de nieuwe gemeentelijke taken in het Sociaal Domein als een grote oorzaak van de financiële tekorten.

De uitvoering van deze zorgtaken kost ons als gemeente op dit moment meer dan het geld dat we hiervoor van het Rijk krijgen. En daarin zijn we niet de enige gemeente. Goed dat deze problematiek bij het Rijk wordt aangekaart, door Woudenberg, door andere gemeentes, maar ook door de provincies.

Tegelijk wijst het gegeven, dat in de provincie Utrecht 24 van de 26 gemeentes en landelijk ongeveer 340 van de 350 gemeentes ondanks deze problematiek niet onder verscherpt toezicht komen, op onze lokale verantwoordelijkheid. Want blijkbaar slagen al die gemeentes er ondanks deze problemen en nieuwe taken wel in een sluitende (meerjaren)begroting op te stellen.

En met dat gegeven kunnen en moeten we als gemeente ook zelf aan de slag:

a. zijn de kosten van de uitvoering van de zorgtaken in Woudenberg hoger dan in andere gemeentes en zo ja, hoe komt dat dan?

En b. met welke bezuinigingen op andere onderdelen in de begroting kunnen we financiële ruimte creëren voor deze hogere zorgkosten?

Beide punten zijn de afgelopen jaren reeds in de commissie- en raadsvergaderingen ingebracht. Ik hoop dat de urgentie om hierop door te pakken met dit besluit van de provincie echt gevoeld wordt.

Dat heb ik ook verwoord in mijn eerste reactie hierop in de raadsvergadering van 17 december namens de SGP-fractie: ‘Wat ons betreft is dit besluit van de provincie een onderstreping van de zeer zorgelijke financiële situatie van Woudenberg.

Dit laat onze inwoners en bedrijven de urgentie zien van de problematiek en de aanpak daarvan. (…) Maar ook voor ons als gemeentebestuur (college en raad) heeft dit besluit van de provincie meerwaarde: dit toezicht gaat ons te meer dwingen om echt heel scherp naar onze uitgaven te kijken.’

Henk-Jan Molenaar
Fractievoorzitter SGP Woudenberg