Fractievoorzitter SGP Henk Jan Molenaar
Fractievoorzitter SGP Henk Jan Molenaar Henk Jan Molenaar

Column Henk Jan Molenaar

Column

Het coronajaar 2020 is bijna ten einde, maar gezien de huidige situatie kan het niet anders of corona zal ons ook in het jaar 2021 volop bezig houden. Het virus heeft diep ingegrepen in de wereld, ons land, onze maatschappij, onze familie- en vriendenkring en ons leven.

Het lijkt wel of alles anders is geworden. Eigenlijk kunnen we het niet begrijpen: zo’n klein virusdeeltje dat de hele wereld raakt en zoveel schijnbare zekerheden doet wankelen.

Corona raakt ons allemaal, zij het op verschillende manieren. De een verloor een geliefde, de ander ziet z’n horecazaak richting een faillissement glijden en een volgende tobt al maanden met z’n gezondheid na besmet te zijn geraakt.

Scholieren die geen examen konden doen, studenten en thuiswerkers die (bijna) alles digitaal moeten doen en het wezenlijke sociale contact missen, enzovoort. Het is gewoon voor iedereen ontzettend moeilijk.

Wellicht deelt u mijn zorgen over andere ontwikkelingen in onze maatschappij. Zorgen over de toenemende polarisatie, niet alleen in de politiek, maar ook tussen groepen in onze maatschappij. Zorgen over het ontbreken van de nuance.

Zien we elkaar nog als waardevolle medemensen? Is er nog respect voor elkaar en bieden we elkaar - ondanks onderlinge verschillen - nog de ruimte?

We kunnen wel veel zeggen over onze zorgen over corona en de genoemde maatschappelijke ontwikkelingen, maar als lokale politici kunnen we er minder mee doen dan we zouden willen.

Voor mij en mijn fractie is het een troost te weten dat het onze God niet uit de hand loopt, wat de toekomst ook brengt. Dat biedt ons het houvast om rustig door te gaan met

ons politieke werk voor Woudenberg.

De afgelopen maanden hebben we als SGP-fractie vanuit dat houvast hard gewerkt aan dingen die wel in de invloedsfeer van de gemeentepolitiek liggen: een voorstel voor meer Woudenbergse betrokkenheid bij energietransitieprojecten, een realistisch alternatief voor de OZB-verhoging en een snellere uitbreiding van ons bedrijventerrein. Ook de komende tijd hopen we ons te blijven inzetten voor een goed lokaal beleid.

In de Woudenbergse gemeenteraad besluiten we over veel zaken in grote harmonie, maar uiteraard zijn er soms ook verschillen.

Ook voor onze fractie is de toenemende polarisatie in de Woudenbergse politiek een punt van zorg. Ik sluit daarom af met een citaat uit onze eigen bijdrage bij de behandeling van de Beleidsbegroting 2021: ‘Het is goed dat er verschillende meningen zijn in deze gemeenteraad, we zijn immers een democratisch gekozen raad. Maar laten we op een waardige manier politiek bedrijven.

Wij hopen op meer gemeenschapszin, want dat is goed voor Woudenberg.’

Henk-Jan Molenaar, fractievoorzitter SGP Woudenberg