Kernteam Valpreventie
Kernteam Valpreventie

Uitnodiging Woudenbergse 65-plussers voor bijeenkomst in Schimmel 1885

Algemeen

WOUDENBERG Op donderdagochtend 14 december is er van 09.30 tot 12.00 uur een bijeenkomst voor alle 65+ inwoners van de gemeente Woudenberg in Hotel Schimmel.

De bijeenkomst, die georganiseerd wordt door het Kernteam Valpreventie in opdracht van de gemeente Woudenberg, staat in het teken van vitaliteit van ouderen. Naast de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie en wat lekkers, zal er die ochtend dieper ingegaan worden hoe het mogelijk is om vitaal ouder te worden. 

We gaan naar de tandarts om ons gebit te laten controleren om hiermee problemen te voorkomen. Maar als het aan komt op vitaliteit voelen we ons vaak nog te goed. En komen we pas in actie als er iets is gebeurd.
De gemeente Woudenberg telt momenteel 2700 ouderen. Hiervan hebben 700 een groot risico om te vallen. De gevolgen hiervan kunnen een behoorlijke impact hebben op uw bewegingsvrijheid. En omdat we het liefst zo lang mogelijk gezond zelfstandig willen en moeten blijven wonen, is het nu tijd om in actie te komen!

Tijdens de bijeenkomst staat een team van specialisten op verschillende vakgebieden voor u klaar. Zij kunnen, samen met u, bepalen hoe vitaal u nog bent. Hiervoor worden verschillende testen gedaan. Een fysiotherapeut naar de conditie en spierkracht, een wijkverpleegkundige meet de bloeddruk, een ergotherapeut bespreekt het valrisico, een buurtsportcoach geeft advies over bewegen en een diëtist test de BMI en kijkt naar de voeding. En mocht de vitaliteit verbeterd kunnen worden, is het mogelijk hierbij geholpen te worden. De kosten hiervoor komen in de meeste gevallen voor rekening van de gemeente Woudenberg of de zorgverzekering.

Naast het verbeteren van de vitaliteit heeft de organisatie ook de nodige tips voor in en om het huis waarmee het risico van vallen verminderd kan worden. Eigenlijk heel logisch wanneer je bedenkt dat bijvoorbeeld de inrichting van de woonkamer al jaren hetzelfde is, terwijl onze mogelijkheid van bewegen achteruitgaat.

Hoewel iedereen van 65 jaar en ouder hiervoor uitgenodigd wordt, is het wel noodzakelijk om u hiervoor op te geven. Dit kan via vitaalwoudenberg@gmail.com. Zo kan de organisatie waarborgen dat er voor iedere bezoeker voldoende tijd en aandacht is. Ook in 2024 zullen er meer bijeenkomsten georganiseerd worden. De exacte data hiervoor worden op een later moment bekendgemaakt.

Heeft u zelf geen vervoer, dan is het mogelijk om gebruik te maken van de hulpdienst ouderen vervoer. Zij zijn bereikbaar op nummer 033-2862273.