Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Koppijn over Cultuurhuis

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraad worstelt met de plannen voor de toekomst voor het Cultuurhuis. De twee voornaamste plannen zijn verbouw of nieuwbouw. Het is echter niet zeker of dit betaalbaar is. Dat bleek tijdens de raadscommissie.

‘Wrang,’ noemde Martin Nauta, commissielid voor de VVD, de vooruitzichten. Hij rekende voor dat als de raad voor nieuwbouw kiest het nieuwe cultuurhuis waarschijnlijk dan in 2026 of 2027 wordt opgeleverd. In die jaren moet Woudenberg waarschijnlijk fors bezuinigen. In gemeenteland wordt 2026 het ravijnjaar genoemd, omdat de gemeentelijke inkomsten uit het Gemeentefonds zoals het er nu uitziet fors achteruit gaan. Woudenberg zou per jaar ongeveer 1,5 miljoen minder krijgen. Het nieuwe gebouw zou ongeveer 10 miljoen gaan kosten, verbouw kost ongeveer 2,1 miljoen. ‘Stel je voor dat we een aantal dingen niet meer kunnen betalen en zaken afgebouwd moeten worden, en dan openen we een nieuw pand van 10 miljoen. Hoe gaan we dat uitleggen aan de burgers?’ vroeg Martin Nauta zich af. ‘Kunnen we niet beter even afwachten hoe groot de klap wordt, voor we een besluit nemen?’ was de vraag van Björn de Jong, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg.  

Wethouder Henk-Jan Molenaar vond dat geen slecht idee. ‘Als we voor deze twee scenario’s kiezen, moet er een onderzoek komen of we het project kostendekkend kunnen krijgen. Tegen die tijd zal er ook meer bekend zijn over de landelijke bezuinigingen.’

De keuze voor nieuwbouw noemt het college van burgemeester en wethouders een keuze met het hart, de andere met het hoofd.

Daar werden wel vraagtekens bij gezet. Bij verbouw bestaat de kans dat over tien jaar blijkt dat het gebouw toch niet voldoet. Dan moet er mogelijk weer iets gebeuren.

Bij nieuwbouw kan Woudenberg 40 jaar vooruit. Maar dat is een dure oplossing en gaat ten koste van parkeerplaatsen.

‘We hebben parkeerplaatsen in het centrum nodig,’ stelde Molenaar vast. 

De nieuwbouw zou gecombineerd kunnen worden met woningbouw. Het is echter de vraag of dat financieel soelaas biedt. De nieuw bouw zou ook boven de parkeerplaatsen plaats kunnen vinden. 

‘Maar dan moet er weer aan specifieke eisen voldaan worden,’ aldus Molenaar.