Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Extra geld voor Cultuurhuis

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraad zal waarschijnlijk 50.000 euro beschikbaar stellen voor extra uren voor een programmacoördinator en een beheerder van het Cultuurhuis. Zo wordt de druk op het bestuur en de vrijwilligers minder groot. Ook zou deze constructie extra geld genereren.

Sietse Hoogenberg, voorzitter van Stichting Het Cultuurhuis, hield een warm pleidooi voor de programmacoördinator en een gebouwbeheerder. 

‘De programmacoördinator kan meer partijen, die gebruik maken van het gebouw, en de samenleving aan elkaar verbinden. Zo kunnen we onze activiteiten uitbreiden,’ aldus Hoogenberg tijdens de commissievergadering. 

Een groot probleem is dat het Cultuurhuis eigenlijk altijd vol zit en geen extra ruimte heeft. Een vrijwilliger doet op dit moment het beheer van het gebouw. ‘Gezien zijn gezondheid kan hij steeds minder doen,’ legde Sietse Hoogenberg uit. ‘Bovendien is dit geen werk van vrijwilligers.’

De gemeente is eigenaar van het gebouw. De samenwerking tussen de stichting en het gemeentehuis is goed. ‘Maar we doen nu wel taken, die eigenlijk bij de gemeente horen. Dat moet in de toekomst echt anders,’ verklaarde Sietse Hoogenberg. 

De commissie vroeg of dit besluit niet kon wachten tot er meer duidelijkheid is of het Cultuurhuis verbouwt of afgebroken wordt.

Wethouder Moniek van de Graaf wees die opmerking van de hand. ‘De aanstelling van beheerder en het uitbreiding van de uren van de programmacoördinator zijn niet afhankelijk van de keuze voor een scenario. Het is gewoon keihard nodig. Liever gisteren dan vandaag of morgen.’ In het raadsvoorstel staat dat deze investering terugverdiend zal worden. De commissieleden wilden weten of dit een zekerheid was. ‘Als het blijft zoals het nu is, is er weinig ruimte om extra te verhuren,’ gaf Moniek van de Graaf toe. ‘Maar in nieuwbouw zal er meer ruimte zijn.’

Sietse Hoogenberg wees op een voordeel van een beheerder. ‘We hebben veel activiteiten in de avond. Dan moet het gebouw geopend en gesloten worden. Ook moet het veilig voor de vrijwilligers zijn. Een beheerder zou de organisatie kunnen ontlasten.’

Met nieuwbouw zullen de gebruikers een tijdje naar een andere plek moeten verhuizen. Het is onbekend hoeveel geld dat gaat kosten. Ook moeten de gebruikers, die veelal met oudere vrijwilligers werken dan twee keer verhuizen. Dat is een hele belasting. Een meerderheid van de commissieleden leek voorstander van extra uren en een beheerder.