Dierenambulance
Dierenambulance / foto: Niels Wolterink

26 Verdwaalde katten vorig jaar terug naar baasjes

Algemeen

WOUDENBERG De Dierenambulance heeft in 2022 58 katten opgehaald. In totaal zijn er 26 bij hun eigenaar terug gebracht. Dat antwoordde burgemeester Magda Jansen op vragen van Sylvia den Herder, gemeenteraadslid van GemeenteBelangen Woudenberg, en Jikke Wams, gemeenteraadslid van de PvdA/GroenLinks. 

Den Herder en Wams stelden vast dat de landelijke overheid een chipplicht voor katten in wil stellen. Zo wordt de kans groter dat hun eigenaar gevonden kan worden, als het dier verdwijnt. Den Herder en Wams zijn fan, want op deze manier kan dierenleed en verdriet bij de eigenaar voorkomen worden.

Jaarlijks vangt de Dierenbescherming 65000 verdwaalde katten op. Slechts 17 procent komen weer bij hun baasje terecht. Bij honden is de chipplicht al ingevoerd. Als zo’n dier verdwaald, kan in 93 procent van de gevallen de eigenaar opgespoord worden. Den Herder en Wams stellen dat de chipplicht dus echt effectief is. Jansen meldde dat in 2022 10 verdwaalde katten een identificatie chip hadden.

De Dierenambulance vond 13 katten, die aangereden en overleden waren. Deze dieren droegen geen identificatiechip en dus kon de eigenaar niet teruggevonden worden. 26 Katten konden met een chip of via sociale media bij hun baasjes afgeleverd worden. 12 Katten zijn naar het asiel Dieren Tehuis Zeist gebracht, omdat de Dierenambulance deze niet kon herenigen met hun eigenaar.

Zeven katten heeft de Dierenambulance een belbandje omgedaan, met de vraag aan de eigenaar om contact met hen op te nemen zodat zij kunnen kortsluiten betreffende de situatie van de kat. Deze 7 katten hadden geen identificatiechip. Het omdoen van de belbandjes heeft geen resultaat opgeleverd. 

De katten die niet herenigd worden met hun baas gaan naar asiel Dieren Tehuis Zeist, daar blijven ze dan minimaal 14 dagen op grond van de zorgplicht voor huisdieren die de gemeente wettelijk heeft. Na 14 dagen probeert het asiel een nieuwe eigenaar te vinden. De Dierenambulance geeft deze katten op bij Stichting Amivedi met een foto van de kat. De foto wordt op hun website geplaatst met gegevens betreffende de vindplaats. De eigenaar kan zich dan melden en de kat ophalen bij het asiel.

Overleden katten waarvan de eigenaar niet bekend is, worden eveneens bij Amivedi opgegeven met foto en vindplaats, echter wordt de foto niet gepubliceerd op de website maar is wel opvraagbaar bij Amivedi als een eventuele eigenaar zich daar kenbaar maakt.