Afbeelding
foto: archief

Geld voor onderzoek Cultuurhuis

Algemeen

WOUDENBERG Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad een krediet van € 65.000 voor een onderzoek, meestal business-case genoemd, naar de toekomstbestendigheid van de exploitatie - inclusief het beheer, onderhoud en verduurzaming op lange termijn – van het gebouw waarin nu het Cultuurhuis is gevestigd en de toekomstbestendigheid van het huidige construct met subsidiepartijen.

Het college stelt twee voorwaarden aan het onderzoek. Ten eerste: dat de huidige culturele gebruikers van het Cultuurhuis bij elkaar blijven. Daarnaast ook dat voor de huidige culturele gebruikers een plek in het centrum van Woudenberg beschikbaar blijft. De gemeenteraad, en dan met name Peter van Schaik, heeft regelmatig om dit onderzoek gevraagd. Tijdens de bezuinigingsdialoog met diverse geledingen van de Woudenbergse samenleving kwam het Cultuurhuis nadrukkelijk in beeld. De Stichting Oud Woudenberg en de Bibliotheken Eemland werden genoemd als kandidaten om fors te bezuinigen. Beiden gaven aan dat dit niet goed mogelijk was. De gemeenteraad vindt het over het algemeen belangrijk dat de culturele instellingen goed bereikbaar in het centrum van het dorp blijven. Maar bijvoorbeeld de SGP heeft weleens voorgesteld de gebruikers naar een andere plek in het dorp te verhuizen. De vaste gebruikers van het Cultuurhuis zijn De Kleine Schans, de Openbare Bibliotheek, Kunst & Cultuur Woudenberg, Stichting Oud Woudenberg, Hip & Handgemaakt, Informatiebalie en DPD afhaalpunt.
De volgende verenigingen maken af en toe gebruik van het gebouw: Filmhuis Woudenberg, Galerie De Kunstberg, Trefpunt, Alzheimer Café, Repaircafé, Energiecafé, Internetcafé, Doe mee met het OV, Samen op Zondag en Taalcafé Bibliotheek Woudenberg.