Afbeelding
foto: Agnes Blok

De Maranathakerk ontvangt nieuwe predikant

Algemeen

Woudenberg – De Hersteld hervormde Maranathakerk heeft zondagmorgen 22 januari een nieuwe predikant ontvangen in ds. D.C. de Pater die voorheen predikant was in de HHK van Wezep-Wapenveld i.c.m. Emst – Epe.

Nadat ds. W.J.C. van Blijderveen in juli 2022 afscheid nam van de Hersteld Hervormde Gemeente was de gemeente vacant. Na de zomervakantie werd het beroepingswerk in gang gezet, waarna ds. D.C. Pater een beroep ontving waar hij positief op reageerde.

Zondagmorgen 22 januari leidde ds. D.J. Diepenbroek uit Putten de bevestigingsdienst. In deze dienst stond een Bijbelgedeelte centraal uit het Bijbelboek Exodus 34: 29-35. Het thema in deze dienst was: ‘’Gloedvolle verkondiging’’, over het belang van de verkondiging vanuit de Bijbel, wat al veel predikanten door de loop der jaren in Woudenberg hebben gedaan en wat ds. de Pater mag voortzetten.

Zondagmiddag was er de intrededienst, wat betekent dat ds. de Pater nu zelf de dienst leidde. In deze dienst stond er een Bijbelgedeelte centraal uit het nieuwe testament, vanuit de brief die Paulus aan de gemeente van Korinthe schreef; 1 Korinthe 1:18-31, waarin de woorden uit de verzen 23 en 24 centraal stonden. In deze dienst was het thema ‘’De prediking van het Evangelie’’, waarin duidelijk werd dat de predikant het heel belangrijk vindt dat de Bijbelse boodschap naar buiten gebracht wordt en vertelt aan iedereen die het wil horen.

Na de dienst werd de predikant toegesproken. Als eerste door de Burgemeester M. Jansen-van Harten uit Woudenberg, die samen met wethouder H.J. Molenaar aanwezig was. Zij heette de predikant welkom in Woudenberg en hoopt dat hij zijn plekje in Woudenberg snel mag vinden en sprak de hoop uit op een goede samenwerking ook tijdens het jaarlijkse pastores overleg.

De consulent ds. v.d. Ziel was de volgende spreker die ds. de Pater dankte voor de preek en de voorbede. Hij wees de nieuwe predikant erop dat de Woudenbergse kerkenraad een zelfstandig team is en heette hem welkom in de classis midden waar hij nu deel van uit gaat maken. Namens de hervormde gemeente was A.C. Bos aanwezig, met een woord van welkom zowel burgerlijk als kerkelijk. 

Mooi dat deze gemeente alweer zo snel een nieuwe predikant mocht ontvangen. Hij liet de wens horen om op een goede manier samen te werken, omdat we weten dat God erbij is. We hebben elkaar nodig en dan is de verbinding met elkaar belangrijk.

Tenslotte sprak M. van der Wind namens de Kerkenraad van de Maranathakerk. Het is een bijzondere dag waarop de gemeente een nieuwe predikant mag ontvangen. Hij sprak over een opwekking in Woudenberg, die in de tijd van ds. Vos tussen 1785 en 1788 heeft plaatsgevonden. Ook in deze tijd zijn er veel jongeren en ouderen die ernaar verlangen de Heere te leren kennen. Hij wenste de predikant veel zegen toe in zijn werk samen met de predikanten die in deze gemeente in het pastoraat werken. Ook het gezin werd hierin welkom geheten, een muzikaal gezin met een vader die de accordeon graag ter hand neemt, dus dat belooft wat in de gemeente die muzikaal geïnteresseerd is.

Na afloop van de toespraken bedankte ds. de Pater de sprekers en zijn gezin en gaf aan dat het mooi is dat er op verschillende manieren gesproken werd over verbinding, en dat hij hier graag mee aan het werk wil gaan.

Afbeelding