Duurzame energie leeft nog niet onder Woudenbergers
Duurzame energie leeft nog niet onder Woudenbergers / foto: New Solar

Zorgen over duurzaamheid

Algemeen

WOUDENBERG De opwek van duurzame energie door middel van zon en of wind leeft nog niet onder Woudenbergers. Dat is de conclusie van consultaties met onder meer bedrijven en inwoners over dit onderwerp.

Het doel van het project was: ‘Inwoners moeten geïnformeerd worden over de energievraag en hoe deze vraag vertaald wordt naar het aantal hectares zon en aantallen windturbines. De potentie voor zon op dak moet hier ook in opgenomen worden, zodat duidelijk is welk gedeelte van de energievraag opgevuld kan worden met zon op dak.’ Het onderwerp leeft nog niet bij mensen, omdat de plannen nog niet concreet zijn. De verwachting van het college van burgemeester en wethouders is dat de belangstelling zal groeien als mensen er zelf belang bij hebben. Dat kan onder meer als er besloten wordt op welke plekken er zonnevelden of windturbines geplaatst moeten worden. Inwoners verwachten op dit moment niet dat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren. De plannen liggen nog te ver in de toekomst.

Het is duidelijk dat er in Woudenberg weinig ruimte is om zonnevelden of windturbines in te passen, waardoor grond erg gewild is, onder andere bij agrariërs. Grond is dus lastig beschikbaar te maken voor zonneparken. Daarnaast worden zonneparken doorgaans niet als esthetisch ervaren. Ook moeten zulke installaties niet tot overlast of gezondheidsschade leiden. Opvallend is dat de gemeente in een enquête naar ideeën en klachten over zonnevelden en windturbines vroeg. Het aantal klachten en zorgen over beide types van energie opwekking overtrof het aantal positieve reacties vele malen. Aan de deelnemers is gevraagd waar eventueel windturbines of zonnevelden kunnen komen. Deelnemers gaven aan dit lastig te vinden aangezien zij niet over andermans grond wilden beslissen. Op internet was er een enquête over zonne- en windenergie. De uitkomst is gebaseerd op de bijdrage van slechts een klein deel van de inwoners en is geen representatieve afspiegeling van de gehele Woudenbergse gemeenschap. Desalniettemin geeft het een inkijkje in de wensen en verwachtingen van inwoners.

Het merendeel van de respondenten was het (helemaal) eens met de stellingen ‘Ik vind klimaatverandering een belangrijk thema’, ‘ik vind dat CO2-uitstoot teruggedrongen moet worden’ en ‘ik vind duurzame energieopwekking belangrijk’. Daarbij gaven inwoners aan duurzame energieopwekking belangrijk te vinden en vinden zij dat Woudenberg ook een bijdrage moet leveren aan het lokaal opwekken van energie. De meningen verschilden bij de vraag of er voldoende ruimte in Woudenberg beschikbaar is voor het opwekken van hernieuwbare energie. Minder dan de helft van de respondenten zag voldoende beschikbare ruimte in de gemeente. De belangrijkste afweging bij het kiezen van een locatie voor hernieuwbare energieopwekking is de inpassing in het landschap. Daarnaast vonden respondenten de aansluitingskosten en het combineren van zon en/of wind met infrastructuur belangrijk. Specifiek voor zon werd aangegeven dat er gelet moet worden op de impact op de omgeving. Daarnaast is de locatie van het zonnepark belangrijk. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat respondenten aangaven dat daken eerst benut moeten worden en dat zon op land niet esthetisch is. Wat betreft windturbines zijn respectievelijk de hoogte van de turbines, de locatie en het voorkomen van overlast belangrijke factoren om rekening mee te houden. Daarnaast gaven respondenten regelmatig aan niet te wachten op windturbines in de gemeente. Sommige inwoners gaven hierbij aan dat er onvoldoende ruimte is voor zonneparken in de gemeente. Wat betreft windturbines werden gezondheidsrisico’s en milieuvervuiling voornamelijk als risico’s genoemd.