Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Loting moet jongeren kans geven op huurwoning

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraad heeft ingestemd met de nieuwe huisvestingsverordening. Er werden veel vragen gesteld over de gevolgen van nieuwe maatregelen. Een gedeelte van de raad wilde meer invloed dan wethouder Moniek van de Graaf kon beloven.

De gemeente Woudenberg doet mee aan woningnet, dat is een regionale manier om huurwoningen te verdelen. 

Daarom moesten in Woudenberg enkele regels aangepast worden, zodat in de hele regio de regels hetzelfde zijn.

Mensen, die van een huurwoning naar een andere huurwoning gaan, houden 75 procent van hun inschrijfduur. 

Dat zou de doorstroming op de huurmarkt moeten verbeteren. Ook wordt 20 procent van de vrijkomende woningen in de toekomst verloot. 

Dit geeft jongeren met een korte inschrijfduur een kans op een woning. In de praktijk zullen per jaar ongeveer 12 woningen verloot worden.

Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, vroeg zich af of verloting eerlijk was en pleitte voor transparantie in het proces. 

‘In andere plaatsen wil dat nog weleens een thema zijn. Mensen snappen niet waarom zij geen huis krijgen,’ zei hij.

Wethouder Moniek van de Graaf antwoordde: ‘ik neem aan dat woningnet goed communiceert’.

Diverse fracties maakten zich zorgen hoe deze maatregelen in de praktijk zouden uitwerken.

Jhony Stalman wees er op dat het moeilijk is om deze besluiten terug te draaien, als blijkt dat ze niet werken.

Van de Graaf vertelde dat de verdeling van de huurwoningen elk jaar ambtelijk gemonitord wordt. ‘Als we ontwikkelingen zien, die we vreemd of onwenselijk vinden, komen we bij de raad en vertellen jullie hoe het zit. De raad heeft elk jaar het recht de verordening aan te passen.’

Björn de Jong, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg, vroeg of de gemeenteraad die cijfers ieder jaar kon krijgen. Zo zou de raad kunnen bijsturen als ze vindt dat het niet goed gaat.

Van de Graaf was niet enthousiast. ‘We hebben echt een aantal jaren nodig om goed te kunnen zien wat de trends zijn. Als ik volgend jaar de cijfers over 2021 deel, kan dat tot verkeerde conclusies leiden. Het is maar net hoe het balletje dit jaar valt. Geef mij drie jaar de kans om dit beleid uit te voeren.’