Wethouder Henk-Jan Molenaar
Wethouder Henk-Jan Molenaar / foto: Martine Buitenhuis Fotografie

Gemeenteraad bezorgd over gevolgen stikstofplannen

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraadsleden maken zich zorgen over de stikstofplannen van het kabinet. Wethouder Henk-Jan Molenaar zal met de provincie in overleg treden. Dat bleek tijdens de commissievergadering.

‘Ik kan me Woudenberg niet zonder boeren voorstellen,’ verzuchtte Bert Bosman, fractievoorzitter van de ChristenUnie, tijdens de raadscommissie.

Wethouder Henk-Jan Molenaar was het van harte met hem eens.

Anderhalve week geleden presenteerde Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, plannen om de uitstoot van stikstof te verminderen. 

Zij wil de agrarische sector ingrijpend veranderen. In verschillende stukken worden verschillende percentages genoemd. Maar het is wel duidelijk dat de boeren in de Gelderse Vallei hard getroffen zullen worden.

Van der Wal heeft de provincies tot 1 juli 2023 gegeven om met een plan van aanpak te komen. De plannen hebben tot heftige reacties geleid en niet alleen van boeren.

Bert Bosman en Björn de Jong, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg, wilden dat de boeren snel duidelijkheid krijgen over hun toekomstperspectief. 

Ze waren het er over eens dat er in veel boerengezinnen spanning en stress heerst.

De SGP, de partij van Molenaar, organiseerde onlangs een avond met agrariërs. Daar merkten ze dat boeren zich grote zorgen maken.
Molenaar beloofde dat hij contact met de gedeputeerde zou opnemen om de zorgen van de gemeenteraad over de toekomst van de Woudenbergse boeren over te brengen.

Ook zochten Bosman en De Jong naar andere manieren om het Woudenbergse geluid hoorbaar te maken. Er is een organisatie, die voor de belangen van kleine gemeenten opkomt. 

Die heet K80. Dat leek hen een goed platform om de zorgen te laten klinken.

Molenaar, Bosman en De Jong waren het er over eens dat de plannen om de uitstoot van stikstof te verminderen realistisch zouden moeten zijn. 

Op dit moment zijn de plannen veel te ambitieus in de ogen van de raadsleden. Ze hopen dat de rest van het proces snel duidelijk zal worden.