Afbeelding
foto: Gerhard te Winkel

Zware kritiek op ‘vaag akkoord’

Algemeen

WOUDENBERG De oppositiepartijen hebben beloofd dat ze zich in de komende tijd constructief willen opstellen. Dat bleek tijdens het debat over het coalitieakkoord. De VVD, de ChristenUnie en GemeenteBelangen Woudenberg, waren kritisch over de inhoud. Ze vonden de plannen weinig concreet en misten de financiële onderbouwing. De nieuwe coalitie bestaat uit de SGP, PvdA/GroenLinks en het CDA.

‘Dit akkoord lijkt wel improvisatietoneel,’ verzuchtte Bert Bosman, fractievoorzitter van de ChristenUnie, tijdens het debat. ‘Dat kan ook waardevol zijn. Maar ik heb liever concrete plannen.’ Het akkoord is op hoofdlijnen gesloten. Dat kon Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, niet bekoren. Hij somde een hele lijst van punten op, zoals schoolzwemmen en bestrijding van drugsoverlast. ‘Dat zijn de hoofdlijnen in het akkoord. O, nee, die staan er niet in.’ ‘Er staan wel heel veel hoofdlijnen in. Het akkoord beslaat 18 bladzijden met een groot lettertype. Het is mager,’ vond Stalman. ‘Is dit alles waar jullie het over eens zijn? Ik mag toch hopen dat jullie over meer punten overeenstemming hebben en dat gewoon niet hebben opgeschreven,’ vroeg Bosman zich af.

Gerben Heldoorn, fractievoorzitter van de SGP, begreep de kritiek wel. ‘Wij hebben met dit punt geworsteld. Houden we het op hoofdlijnen of gaan we alle punten dicht timmeren? We hebben voor hoofdlijnen gekozen. We willen snel met een uitvoeringsprogramma komen. Dan willen we samen met de oppositiepartijen een aantal punten nader invullen. We steken onze hand uit in jullie richting,’ aldus Heldoorn. ‘Als jullie goede voorstellen hebben, zullen we die overnemen.’ De fractievoorzitters van de oppositiepartijen, GemeenteBelangen Woudenberg, de ChristenUnie en de VVD, waren blij te horen dat de coalitiepartijen met deze kwestie geworsteld hadden.

Peter van Schaik, fractievoorzitter van de GemeenteBelangen Woudenberg, beloofde dat zijn fractie zich positief en constructief zou opstellen; evenals de VVD en de ChristenUnie. Hij zat nog wel met veel vragen, onder meer over de bebouwing bij het Henschotermeer en de invulling van het leefbare centrum.