Dorpsstraat
Dorpsstraat / foto: Niels Wolterink

Zondagsopening heikel punt tijdens debat in gemeenteraad

Algemeen

WOUDENBERG De zondagsopening van winkels blijft een heikel punt in de gemeenteraad. Dat bleek tijdens het debat over het coalitieakkoord.

In de vorige raadsperiode hadden GemeenteBelangen Woudenberg, de VVD en de PvdA/GroenLinks een nipte meerderheid. 

Toen hadden ze kunnen besluiten dat winkels op zondag hun deuren kunnen openen.

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, was een fervent voorstander van de zondagsopening. 

Nu zit ze in een coalitie met het CDA en de SGP. Die partijen hebben afgesproken dat de komende vier jaar de winkels op zondag gesloten blijven.

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, wilde van Moniek van de Graaf weten hoe dat nu zat. ‘Tijdens de campagne zei u heel iets anders.’

Van de Graaf antwoordde: ‘tijdens de campagne heb ik inderdaad gezegd dat ik voor de opening van winkels ben. Toen hadden de niet-christelijke partijen een meerderheid in de gemeenteraad. 

Toen heb ik beloofd dat als dat na de verkiezingen nog zo zou zijn ik een voorstel zou indienen om de winkels de kans te geven om op zondag hun deuren te openen. 

Die meerderheid is verdwenen. Ik kan nu wel die motie indienen, maar dat heeft geen zin. Die gaat het niet halen. Ik zet me graag in voor realistische doelen.’

Van Schaik wilde weten of ze het niet lastig vond om op dit punt water bij de wijn te doen. ‘Tijdens het verkiezingsdebat heb ik gezegd dat de zondagsopening voor ons geen breekpunt is. Daar ben ik blij om,’ aldus Van de Graaf.

Bert Bosman, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vond de houding van Moniek van de Graaf merkwaardig. U zit nu in het college van burgemeester en wethouders. Dan moet u met één mond praten. U heeft een afwijkend standpunt, dat kan niet.’

Van de Graaf zag dat anders. ‘Meneer Van Schaik vraagt me naar mijn standpunt voor de verkiezingen en nu wij in het college zitten. Daar geef ik netjes antwoord op. 

Het gaat nu om het standpunt van mijn partij. We hadden de situatie liever anders gezien, maar kunnen er mee leven.’