Michel Hardeman (CDA)
Michel Hardeman (CDA)

Op zoek naar een nieuwe bestuursstijl

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders zullen hun best doen om de samenwerking te verbeteren. Dat bleek tijdens het debat over het coalitieakkoord.

In de vorige raadsperiode was er over en weer veel irritatie tussen de toenmalige college- en oppositiepartijen. 

De SGP, het CDA en PvdA/GroenLinks vonden dat de coalitiepartijen GemeenteBelangen Woudenberg, de ChristenUnie en de VVD niet naar hun argumenten luisterden. 

Uit woede over die houding zijn ze een keer tijdens een debat over de grens voor sociale huurwoningen uit het debat gelopen. ‘Anders gaat het gedrag maar door,’ zeiden de partijen. ‘We moeten een signaal afgeven.’ Daar werden de coalitiepartijen dan weer boos over. Zij verweten de oppositie niet mee te denken.

In de bezuinigingsdialoog werkten de partijen harmonieus samen. Dat werd als prettig ervaren. De rollen in de gemeenteraad zijn nu omgedraaid. De oppositie vormt de coalitie en de voormalige coalitiepartijen zitten in de oppositie.

‘Ik hoop niet dat we weer vervallen in de acht tegen zeven cultuur,’ verzuchtte Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA tijdens het debat. ‘We willen met de oppositie samenwerken om betere besluiten te nemen voor de inwoners van Woudenberg.’

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen, wilde wel meewerken. ‘Maar de stemverhouding zal wel een aantal keren acht tegen zeven worden. Daar kun je op wachten.’

‘Hoe kunt u dat zeggen?’ wilde Hardeman weten. ‘Heeft u een verbond met de ChristenUnie en de VVD gesloten?’

‘Gewoon een kwestie van logisch nadenken,’ merkte Van Schaik op.

‘Ik begrijp de logica niet,’ zei Hardeman verbaasd. ‘Ik snap hier niets van. Trouwens de fractievoorzitter van de VVD en de ChristenUnie kijken verbaasd. Spreekt u nu voor hen?’

Dat laatste lieten Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, en Bert Bosman, fractievoorzitter van de ChristenUnie, in het midden.

De fracties willen graag op een andere manier samenwerken, maar of het lukt is nog maar de vraag.

Hardeman deed een oproep om samen te werken.

‘U was ook onderdeel van de oude cultuur en stemde vaak tegen,’ merkte Van Schaik op.

‘Dat is waar,’ gaf Hardeman toe.