Nieuw materieel voor de buitendienst
Nieuw materieel voor de buitendienst / foto: Niels Wolterink

Raad stemt in met nieuw materieel voor buitendienst

Algemeen

WOUDENBERG De gemeenteraad van Woudenberg zal aan het einde van de maand instemmen met de aanschaf van zeven voertuigen voor de buitendienst van de gemeente. ‘De huidige auto’s zijn al lang afgeschreven,’ verzuchtte wethouder Pieter de Kruif tijdens de commissievergadering.

‘Deze vervanging van de voertuigen komt eerder te laat dan te vroeg,’ verklaarde Henk-Jan Molenaar, fractievoorzitter van de SGP.

Alle fracties steunden het voorstel om het materieel te vervangen. Al was het alleen maar omdat de medewerkers van de buitendienst hun werk goed moeten kunnen doen.

In de periode van winters weer in februari vorig jaar wilde een auto niet starten. ‘Als de medewerker vroeg opstaat om zijn werk te doen, is dat uiterst frustrerend. Toen waren we ook wel klaar,’ vertelde de wethouder. Wel vonden met name de fracties van het CDA en PvdA/GroenLinks de timing van het voorstel ongelukkig. ‘In het nieuwe jaar zijn de prijzen van deze voertuigen, vijf tot tien procent gestegen. Dat is jammer,’ vond Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA. Pieter de Kruif antwoordde dat dit inderdaad jammer was, maar dat er nu eenmaal zorgvuldig onderzocht was wat het beste voor de gemeente was. ‘En dat kostte tijd,’ verklaarde De Kruif.

Henk van de Wetering, gemeenteraadslid van PvdA/GroenLinks, vond het jammer dat er niet voor elektrische auto’s was gekozen. ‘Over een jaar zijn er elektrische vrachtwagens op de markt met voldoende trekkracht. We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie. We zouden een jaar kunnen leasen en dan nieuwe auto’s aanschaffen.’

De Kruif antwoordde dat de gemeente inderdaad een voorbeeldfunctie heeft, maar dat deze oplossing erg duur zou worden. Hij beloofde dat hij intern nog eens zou rondvragen naar de argumenten om nu te kopen.

Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, vroeg zich af of er een verband lag met de doorontwikkeling van de buitendienst. ‘Misschien gaan we de milieustraat afstoten. Dat heeft ook gevolgen voor het wagenpark.’

De Kruif antwoordde dat indien nodig de overbodige auto’s door verkocht zullen worden. ‘Dan moeten jullie maar goed onderhandelen,’ vond Stalman. De meeste fracties vertrouwden er op dat de gemeente zelf het beste wist wat er nodig was.