Afbeelding
Pixabay

Nieuwe normen geluidsoverlast

Algemeen

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg wil de geluidsoverlast verminderen. Er komen bijvoorbeeld nieuwe regels voor warmtepompen en overlast van verkeersgeluid.

De gemeenteraadsleden toonden zich tijdens de commissievergadering te spreken over de voorgenomen maatregelen om geluidshinder te beperken.

Jan Bessembinders, gemeenteraadslid voor het CDA, wees er op dat geluidshinder slecht is voor mens en dier. ‘De ergernis leidt tot gezondheidsschade,’ stelde hij.

‘Wij maken ons al lang zorgen over de gevolgen van de overlast van verkeersgeluid voor de bewoners. In het plan staat dat er maatregelen genomen zullen worden, omdat het geluid schadelijk is. 

Maar waarom wordt er dan niet ingegrepen om de overlast op de Stationsweg-Oost aan te pakken?’ vroeg Bessembinders zich af.

Jan Bessembinders wilde graag dat de regels voor overlast van autogeluid niet alleen voor nieuwbouw zouden gelden, maar ook voor de bestaande huizen.

Wethouder Pieter de Kruif vertelde dat de provincie verantwoordelijk is voor de Stationsweg-Oost. Voor provinciale wegen gelden andere geluidsnormen. 

‘De provincie heeft een onderzoek aangekondigd en toen is het een half jaar stil geworden van de kant van de provincie. 

We streven allemaal naar hetzelfde, een veilige en goede leefomgeving voor de inwoners,’ aldus De Kruif.

Hij vertelde dat bijvoorbeeld op de Haarweg 8 een woning gebouwd is, die niet aan de geluidsnormen voldoet. ‘De bewoners horen de snelweg, maar hebben aangegeven dat ze dat geen probleem vinden,’ aldus De Kruif.

Ook het geluid van warmtepompen kan voor overlast zorgen. Irene Houtsma, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg, vroeg aan wethouder Pieter de Kruif of er in bijvoorbeeld Het Zeeland warmtepompen geplaatst zijn, die volgens de huidige regels te veel lawaai maken.

Pieter de Kruif antwoordde dat hij de specificaties van al die pompen niet bij de hand had. ‘Maar dat is heel goed mogelijk,’ gaf hij toe.

Henk van de Wetering gemeenteraadslid van de PvdA/GroenLinks, vertelde dat de zorgen voor overlast door windmolens overdreven was. ‘De nieuwe exemplaren maken minder lawaai dan mijn wasmachine.’