Afbeelding

Partij voor de Dieren opent meldpunt vuurwerkoverlast

Algemeen

WOUDENBERG Vuurwerk veroorzaakt veel angst en stress bij dieren, en ook mensen ervaren veel overlast door het illegaal afsteken van vuurwerk. Elk jaar lopen honderden mensen letsel op door vuurwerk en de helft van deze slachtoffers is voorbijganger. 

Het harde geknal in de weken richting de jaarwisseling maakt dat mensen zich onveilig voelen op straat en in hun eigen buurt. Dieren raken in paniek en er zijn veel voorbeelden van dieren die gewond raken door het onverantwoord afsteken van (illegaal) vuurwerk. Daarnaast moeten er jaarlijks miljoenen kilo’s vuurwerkafval worden opgeruimd. Afval dat zeer giftig is voor dieren, natuur en milieu. Alle schade, overlast en vervuiling kost de samenleving bovendien veel geld.

Partij voor de Dieren is voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Haar oproep tot een algeheel vuurwerkverbod vind steeds meer gehoor; ook artsen, burgemeesters, brandweer en politie pleiten voor een verbod, zeker in deze tijden waarin de zorg het zwaar te verduren heeft. 

Middels het meldpunt wil de werkgroep laten zien hoeveel mensen zich storen aan en hinder ervaren van harde knallen, onveilige situaties en illegaal afgestoken vuurwerk. Door beter in kaart te brengen waar en wanneer de overlast plaatsvindt en door een overzicht te maken van alle incidenten die worden gemeld, hopen we meer inzicht te krijgen in de reikwijdte en aard van vuurwerkoverlast in Woudenberg.  

Inwoners van Woudenberg en omgeving kunnen bij overlast of hinder dit melden via de volgende link: https://www.meldpuntwoudenberg.nl