Afbeelding
Amnesty International

Woudenbergers schrijven voor de vrijheid van anderen

di 30 nov 2021, 11:19 Algemeen

Amnesty International Write for Rights 2021

WOUDENBERG: Na de succesvolle schrijfacties van voorgaande jaren organiseert de Woudenbergse werkgroep van Amnesty International ook dit jaar weer de Actie Write for Rights.

Nog steeds worden in heel de wereld volwassenen en jongeren opgepakt en vastgezet vanwege hun idealen, geloof, hun geaardheid of omdat ze opkomen voor hun rechten. Jaarlijks komt Amnesty International met een schrijfactie om de autoriteiten te bewegen de gevangen genomen mensen vrij te laten. Het verleden heeft aangetoond dat de massale stroom van brieven en kaarten vanuit de hele wereld het verschil kan maken. Vorig jaar werden er zelfs 5 van de 10 mensen, waarvoor is geschreven, vrijgelaten. Om het succes van vorig jaar een gevolg te geven wordt in Woudenberg ook dit jaar weer de actie Write for Rights georganiseerd. De werkgroep Woudenberg van Amnesty International heeft pakketten samengesteld waarmee de mogelijkheid wordt geboden om te schrijven voor hen die opkomen voor wat voor ons zo gewoon is.
Welke mensen hebben onze hulp nodig:
Bernardo Caal Xol uit Guatamala; kreeg meer dan 7 jaar gevangenisstraf omdat hij tegen een waterkracht centrale opkwam voor zijn onderdrukte landgenoten.
Zhang Zhan uit China; kreeg 4 jaar cel omdat ze de waarheid vertelde over corona.
Mohamed Baker uit Egypte; zit in de gevangenis omdat hij opkwam voor de meest gemarginaliseerde mensen in zijn land.
Wendy Galarza uit Mexico; werd geraakt door politiekogels tijdens een demonstratie voor vrouwenrechten.
De activisten van Sphere uit de Oekraïne; zij tientallen keren aangevallen omdat ze opkomen voor rechten van lhbti ‘ers en vrouwen.
Janna Jihad uit Bezette Palestijnse gebieden; wordt met de dood bedreigd omdat ze als burgerjournalist verslag doet van Israëlisch geweld.
Imoleayo Michael uit Nigeria; bracht 41 dagen vastgeketend door in een ondergrondse cel. Hij wordt vervolgd omdat hij demonstreerde.
Rung Panusaya uit Thailand; kan levenslang krijgen omdat zij demonstraties voor hervormingen leidde.
De tiener Mikita Zalatarou uit Belarus; kreeg 5 jaar jeugdgevangenis nadat hij vlak bij een demonstratie op een vriend stond te wachten.
Ciham Ali uit Eritrea; werd gearresteerd toen zij op haar vijftiende haar land probeerde te ontvluchten. Zij is nooit meer terug gezien

Deze gewone mensen kwamen op voor de rechten die door ons als normaal worden verondersteld maar waarvoor zij gevangen worden gezet. Wij kunnen ze helpen door het schrijven van een brief aan de autoriteiten en door hen een kaart te sturen dat we aan ze denken.

Hoe doe je mee?

Meedoen kan op twee manieren:

- Kom op 11 december tussen 11.00 uur en 14.30 uur naar het Cultuurhuis en schrijf daar mee aan de brieven en de kaarten die voor een ander de vrijheid kunnen betekenen.
- Door vanaf 29 november 2021 de door de werkgroep samengestelde pakketten, tussen 09.00 uur en 17.00 uur, af te halen bij de balie van het Cultuurhuis aan de Dorpsstraat in Woudenberg of bij Anja Veltman, Jacob Catslaan 7 (tel. 033 286 3949), Bettie Eijbergen, Waterlelie 3 (tel. 06 219 2138) of Marianne Maasland, van Galenlaan 5 tel. (033 286 2408).

Mocht je een pakket willen ophalen bel dan van te voren even op zodat je niet voor een dichte deur komt te staan. De geschreven brieven en kaarten kunnen in de bijgeleverde enveloppe op 11 december ingeleverd worden in het Cultuurhuis of tot uiterlijk 18 december bij een van bovengenoemde adressen. De werkgroep zorgt dan de brieven en kaarten worden verzonden.

Voor meer informatie over de actie en de mogelijkheden om zelf brieven en kaarten te schrijven en verzenden bezoek de website www.amnesty.nl/write-for-rights