Prijswinnaars en jury (met bovenste rij Ann DeMeester (geheel links), Niels Schut (rechts) en Sjaak Langenberg & Rosé de Beer 2e en 3e van rechts
Prijswinnaars en jury (met bovenste rij Ann DeMeester (geheel links), Niels Schut (rechts) en Sjaak Langenberg & Rosé de Beer 2e en 3e van rechts / foto: Buro Jung

Kunstproject Reinaerde De Heygraeff wint Elisabeth van Thüringenprijs

Algemeen

WOUDENBERG Op 15 november jl. is officieel bekendgemaakt dat het kunstproject Re-creatie op Reinaerde De Heygraeff de Elisabeth van Thüringenprijs heeft gewonnen. Kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer nam de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ann Demeester. 

In het gastatelier Re-creatie werken verschillende kunstenaars en ontwerpers sinds 2020 als artist in residence aan het leggen van nieuwe verbindingen tussen Reinaerde De Heygraeff, waar mensen wonen met een verstandelijke en vaak ook lichamelijke beperking, en de recreatieve omgeving. Langenberg & De Beer initieerden Re-creatie op uitnodiging van Reinaerde en hebben de artistieke leiding over het project. In totaal zijn vijftien kunstenaars en ontwerpers betrokken. De jury spreekt over ‘een project dat de domeinen kunst en zorg op een goede manier vervlecht en het thema verbinding tot uiting brengt’. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. Dat wordt besteed aan het vervolg van Re-creatie in 2022. 

Binnen Re-creatie wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen uit de organisatie en de omgeving. “Hiermee past Re-creatie perfect binnen de missie van Reinaerde: met elkaar zorgen we voor een betere wereld om ons heen, waarin iedereen een rol van betekenis heeft”, zegt Annemarie Minkes, strategisch manager bij Reinaerde. “We zijn dan ook enorm trots op de erkenning die we krijgen voor Re-creatie door het winnen van de Elisabeth van Thüringenprijs. “ De Elisabeth van Thüringenprijs is een prijs voor voorbeeldstellende kunstprojecten in de zorg. Deze prijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Dit gebeurde door juryvoorzitter Ann Demeester, directeur van het Frans Halsmuseum en Niels Schut, voorzitter van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds en internist-nefroloog in het Spaarne Gasthuis. 

Met de uitreiking van de prijs is de keuze gevallen op een project waar makers en bewoners, kunst, ambacht en design, verbeelding en functionaliteit samen komen. Er is veel waardering voor de manier waarop kunstenaars in 2020 en 2021 op de Heygraeff hun werk bleven ontwikkelen. Het rapport zegt hierover: ‘In een moeilijke tijd verbonden zij de Heygraeff met de ‘buitenwereld’, en zorgden zij voor vreugde, ontwapening en verwondering.’ Ook is er lof voor het feit dat bewoners van De Heygraeff volwaardige partners zijn in het project.