Infographic - Gemeente Woudenberg
Infographic - Gemeente Woudenberg

Ingrijpende keuzes noodzakelijk

Algemeen

WOUDENBERG – Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat de gemeenteraad een aantal ingrijpende maatregelen moet treffen om de meerjaren begroting sluitend te krijgen. ‘Dit is pittig’, zegt wethouder Anita Vlam. Dat blijkt uit een persbericht.

Op een begroting van 35 miljoen komt Woudenberg dit jaar negen ton tekort. Dat is een tekort dat de komende jaren nog verder oploopt. De gemeente heeft minder speelruimte dan het lijkt. Van die 35 miljoen is een groot gedeelte bestemd voor wettelijke taken en daar kan niet aan getornd worden. Meer gemeenten staan financieel onder druk, omdat de landelijke overheid de taken van bijvoorbeeld de jeugdzorg overhevelde naar de gemeenten en direct een forse korting doorvoerde omdat de gemeenten de taken goedkoper zouden kunnen uitvoeren. In werkelijkheid lopen de kosten van het zogeheten sociaal domein pijlsnel op. Sommige gemeentebesturen kiezen ervoor om hun reserves in te zetten, maar die zijn niet eindeloos. Woudenberg heeft gekozen om bij de provincie aan te geven dat ze de begroting niet sluitend krijgen. Daarop werd Woudenberg onder verscherpt financieel toezicht gezet. Ook moest de gemeenteraad met een herstelplan komen. De gedeputeerde Strijk heeft onlangs aangegeven dat hij het plan onvoldoende vindt. De gemeente moet voor nieuwe plannen toestemming van de provincie vragen. De uitgaven moeten ‘onvoorzien, onontkoombaar en onuitstelbaar’ zijn. De provincie zal nog strenger kijken naar de noodzaak om extra posten uit te geven. In het persbericht staat: ‘De afgelopen periode zijn stappen gezet om het huishoudboekje van de gemeente Woudenberg op orde te krijgen. Zo heeft de bezuinigingsdialoog over de kosten in het sociaal domein goede bezuinigingsvoorstellen opgeleverd. Maar er moeten nog ingrijpende keuzes gemaakt worden en de spaarrekening van de gemeente moet omhoog. Tegelijk blijft de gemeente er alles aan doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat het in Woudenberg zo prettig mogelijk wonen, werken en leven blijft.

Met een aantal voorstellen kan de gemeente direct aan de slag. Bijvoorbeeld met een betere inzet van het aanbod van het Trefpunt als het gaat om dagactiviteiten. Ook wordt gekeken hoe het leerlingenvervoer op een andere manier georganiseerd kan worden. Over een aantal voorstellen moet de gemeenteraad, op basis van aanvullende informatie, komende maanden nog een definitief besluit nemen. Dit betekent niet dat de gemeente dan klaar is. Ook voor de budgetten als veiligheid, leefomgeving & ruimte en wonen volgen dit najaar nog bezuinigingsvoorstellen en hierbinnen moeten nog ingrijpende keuzes worden gemaakt.’

Wethouder Anita Vlam van financiën: ‘De huidige tijd vraagt om scherpe keuzes. Dat betekent dat zaken op een andere manier geregeld moeten worden dan we gewend waren. Daar krijgt iedere Woudenberger hoe dan ook mee te maken. We moeten met elkaar de schouders eronder zetten om het huishoudboekje weer op orde te krijgen. Dat vraagt de komende maanden om ingrijpende besluiten. Dat is pittig.’

‘De begroting 2022 is een tussenstap richting een tweede herstelplan in december, waarin afspraken staan om de inkomsten en uitgaven weer in evenwicht te brengen. We hopen dan een sluitende begroting te kunnen presenteren,’ aldus wethouder Vlam.

De gemeenteraad wilde op 1 juli geen besluiten nemen die vergaande gevolgen voor het voorzieningenniveau hebben en vroeg om aanvullende onderzoeken. De provincie vond dat een slecht idee en zal daar in de toekomst geen toestemming meer voor geven. 

Afbeelding