Afbeelding
Foto: Niels Wolterink

OZB stijgt in 2022 met 2,7 procent en overheid moet meer geld geven

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeente Woudenberg heeft haar begroting voor 2022 bekend gemaakt. De financiële positie staat zwaar onder druk. Toch heeft het college van burgemeester en wethouders veel plannen om de burgers te helpen en ondersteunen. 

De gemeente Woudenberg verwacht dat ze in 2022 35,9 miljoen inkomsten heeft. De landelijke overheid geeft 20,4 miljoen om wettelijke taken uit te voeren. Daar kan weinig tot niets in geschoven worden. De gemeente haalt zelf 15,5 miljoen binnen. Met het tekort op de begroting van 1,5 miljoen is dat 10 procent van wat de gemeente binnenhaalt en zelf kan besteden. Dit geld komt uit belastingen en heffingen, rechten en huur. Al kan de gemeente met het landelijke geld voorzichtig omgaan en proberen daar iets over te houden. 

De begroting is nagenoeg sluitend. Maar dan moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moet de druk op het Rijk opgevoerd worden om meer geld aan de gemeenten te betalen. Een landelijke adviescommissie heeft gezegd dat dit inderdaad rechtvaardig zou zijn. De hoogte van deze mogelijke uitkering is nog onbekend. Het is ook nog niet zeker dat die er komt.

Het college van burgemeester en wethouders wil bezuinigen op de kosten van het sociale domein, op de woon- en leefomgeving en het ambtelijke apparaat. Ook moet de OZB met een procent omhoog. Dat komt nog boven op de inflatiecorrectie van 1,7 procent.

De gemeente gaat onder meer geld stoppen in de ontwikkeling van bedrijven, landelijk gebied en het centrum. Ook wordt de bouw van nieuwe woningen voortvarend voortgezet. Daar zit spanning met de ontwikkeling van het landelijk gebied.

De gemeente heeft 14,4 miljoen gereserveerd voor onder meer het stimuleren van maatschappelijk betrokken en sociaal actieve inwoners. Ook moeten bewoners de hulp krijgen die ze nodig hebben en gezonder leven. Er wordt ook gewerkt aan een gezond bewegingspatroon.

Verder is het een wens om de werelden van veiligheid en zorg met elkaar te verbinden. Helaas staat er niet bij wat we ons daar bij moeten voorstellen. De gemeente gaat ook inzetten op veilige en leefbare buurten. Verder wil men ondermijning, dat zijn meestal drugslabs, bestrijden. Verder zet de gemeente in op meer biodiversiteit en meer verkeersveiligheid. Er is 6,2 miljoen gereserveerd voor de gemeente zoals de organisatie van lokale verkiezingen en ondersteuning en advisering van het gemeentebestuur.